7 sposobów jak ułatwić sobie pracę w kuchni

suszone grzybyPrzygotowałam Wam kilka sposobów jak usprawnić sobie pracę w kuchni, ale też jak poradzić sobie z kulinarnymi wpadkami, bo takie również  mi się zdarzają. No chyba że Wam nie :)

Pomidory niekoniecznie musimy polewać wrzątkiem, by ściągnąć z nich skórkę, wystarczy przetrzeć je tępą stroną noża.

Suszone grzyby mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do szklanego słoika i mocno zakręcamy ( uwaga na mole ). Otrzymujemy doskonałą aromatyczną przyprawę do sosów, zup i innych potraw.

-  Maszynkę do krojenia pieczywa możesz śmiało wykorzystać do szatkowania kapusty.

-  Biały ser nie spleśnieje, jeżeli na talerz, na którym go przechowujemy w lodówce, rozsypiemy trochę grubej soli.

- Aby uzyskać idealne jajko na miękko należy zagotować wodę w garnku, włożyć jajko, przykryć garnek, wyłączyć grzanie i zostawić jajko we wrzątku przez około 5 min. ( najzdrowsze ).

Natka pietruszki zawsze będzie świeża, jeśli skropimy ją wodą, zamkniemy w słoiku i włożymy do lodówki.

-  Przesolony gulasz mięsny uratujemy, dodając do niego sok z cytryny bądź cukier. Dodajemy stopniowo, cały czas próbując potrawę, aż uzyskamy pożądamy smak.

Czekam na komentarze i  na Wasze  sprawdzone porady kuchenne.



4 odpowiedzi na „“7 sposobów jak ułatwić sobie pracę w kuchni””

  1. Gosia pisze:

    Fajne triki;)
    ja jednak wolę ściągać skórkę z pomidora po zaparzeniu, tylko trzeba pamiętać żeby naciąć go na krzyż, wtedy pięknie schodzi.
    Od siebie mogę dodać, że sok z limonki najlepiej wycisnąć kiedy po przecięciu na pół wbije się w nią widelec.

  2. Barbara pisze:

    Gosia dzięki za porady.Miłego wieczoru :)

  3. Kasia pisze:

    Przesolony gulasz czy zupę uratuje wrzucony obrany ziemniak – wyciąga sól :)

  4. Barbara pisze:

    Kasia owszem zgadzam się z Tobą ziemniak również jest skuteczny.

Dodaj komentarz