Antystresowe ciasteczka – druga odsłona

ciastka antystresoweCiastka polecam miłośnikom  imbirowych i korzennych smaków. Są one kruche i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia w całym niemalże domu unosi się korzenna woń. Ponadto wzmacniają system nerwowy, a także zapewniają dobry nastrój i dobre samopoczucie. Czego myślę wszyscy życzymy sobie szczególnie o tej porze roku.
Przyprawy korzenne kojarzą się głównie z piernikiem, bądź pierniczkami, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można odważnie wykorzystać w innych formach wypieków.
Myślę też, że mogą być takim małym przedsmakiem świat, tudzież słodkim prezentem.
Pomyślcie :)

Składniki:
  1 kg. mąki orkiszowej
-   300 g. cukru trzcinowego
-   1 jajko
-   4 żółtka
-   450 g. miękkiego masła
-   300 g. mielonych migdałów
-   10 g. mielonych goździków
-   30 g. mielonej gałki muszkatołowej
-  30 g. mielonego cynamonu
-  szczypta soli himalajskiej
Wszystkie suche składniki wymieszać w średniej wielkości misce. Po czym dodać żółtka jedno jajko i miękkie masło. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub malakserem ( możemy tę czynności wykonać na stolnicy ). Gotowe odstawiamy do lodówki na pół godziny aby ciasto odpoczęło.  Z masy formować kulki, spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie proszę o odstępach miedzy ciastkami. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Składniki ciasteczek samo zdrowie.

Smacznego :)



Dodaj komentarz