Aromatyczna sól ziołowa

sól
T
rudno  nam  sobie  wyobrazić  potrawę  bez  przypraw.  Tak  więc  solimy ,  pieprzymy , dodajemy przeróżne  zioła  i  wówczas  potrawa  nabiera  konkretnego  smaku  i  aromatu.   Znacznie  częściej  i w  zatrważających  ilościach  używamy  soli.  Sól  jest  wciąż  najpopularniejszą  przyprawą  na  świecie.  Według  WHO  przodujemy w  jej spożyciu  w  Europie.

Trzeba  nam  wiedzieć  jak  niezdrowe  jest  spożycie  nadmiaru  soli.  Nasz  organizm jej potrzebuje  ,  lecz  w  niewielkich  ilościach.  I  tak dziennie   zapotrzebowanie  soli  dla  naszego  organizmu  wynosi  nie  więcej  niż   jedna  płaska  łyżeczka .  Zwróć  uwagę , że  sól  znajduje  się  niemal  we  wszystkich  gotowych  produktach  spożywczych  takich  jak wędliny czy  chleb.  Nadmiar  soli  powoduje  miażdżycę ,  nadciśnienie  tętnicze  i  zwiększa  ryzyko  zachorowania  na  choroby  sercowo  -  naczyniowe.  Naukowcy  podejrzewają,  że sól  ma  wpływ  na  powstawanie  cukrzycy  typu  II,  nowotworów  żołądka  i  otyłości.  Jesteśmy  bardzo  przyzwyczajeni do  soli,  jednak  możemy  zminimalizować  jej  spożycie  łącząc  ją  z  ziołami.   Sposobów  na  przygotowanie  soli ziołowej  jest  wiele.  Dzisiaj podam  jeden   z  nich.

          Składniki:

-  12  łyżek  soli  morskiej

-  12 łyżek  czarnuszki

-  12 łyżek kminku

-  12 łyżek siemienia lnianego

    Wykonanie:

Wszystkie  składniki   mieszamy  i  prażymy  na   patelni   na  wolnym ogniu  około  6 – 10   min.  Uprażone  składniki  mielimy w  młynku  do  kawy  i  ponownie  wrzucamy  na   patelnię    podgrzewając  jeszcze  parę  minut.  Gotową  sól  wsypujemy  do słoiczka  zakręcamy  i  odstawiamy na  półkę.  Tak  przygotowana  sól  nie  szkodzi  przy  ciśnieniu,  silnie  odkwasza  organizm  i  korzystnie  działa  na przewód  pokarmowy.

 Ach  jaki  aromat  wydobywa  się  z  mojej kuchni 



5 odpowiedzi na „“Aromatyczna sól ziołowa””

  1. ilona pisze:

    Czy sól morska jest konieczna? Nie mogę użyć normalnej, jodowanej?

  2. Barbara pisze:

    Tak zwanej normalnej jodowanej soli w mojej kuchni nie używam już od wielu lat..Proponuję morską lub kamienną drobno mieloną. Ufam, że jest zdrowsza :)

  3. Marsiaczek74 pisze:

    Dlaczego właśnie stosujemy sol morską a nie zwykłą?

    Pani Basiu proszę o odpowiedź

  4. Ula pisze:

    Super przepis i jaki prosty, ja też od dawna używam tylko soli morskiej, kupiłam też sól morską ziołową, ale te składniki ze względy na rzs bardziej mi odpowiadają :)

  5. Barbara pisze:

    Dlaczego sól morska? Ano dlatego, że jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowotnym niż popularna sól kuchenna.

Dodaj komentarz