Babka płesznik – domowy sposób na problemy trawienne.

551271_207231739480971_1255905223_nO babce płesznik dowiedziałam się stosunkowo niedawno. Właściwie to św. Hildegarda ” otworzyła mi oczy ” na dobroczynne działanie ziaren płesznika na nasz organizm. Jej nasiona zastępują w medycynie Hildegardy popularne w lecznictwie nasiona lnu. Święta nie zaleca stosowania siemienia lnianego jako leku do wewnątrz . Twierdzi, że przynosi więcej szkód, niż pożytku , natomiast  nadaje się do leczenia oparzeń w formie okładów. Nie mnie się z nią nie zgadzać :)
Babka płesznik pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, występuje również na Zakaukaziu w Południowej części Australii i Ameryce Południowej. W Polsce najczęściej można ją spotkać w prywatnych uprawach.
To co jest najcenniejsze w babce płesznik to niewątpliwie błonnik pokarmowy. Nasiona babki płesznik zawierają bardzo potrzebne do prawidłowego trawienia włókna, których śluz oczyszcza jelita z substancji chorobotwórczych. Ponadto w surowcu znajduje się białko, olej tłusty bogaty w kwas linolowy, małe ilości fitosteroli, triterpenów i aukubiny.

  Czym jest błonnik ?

Błonnik to substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona ani wchłaniana przez nasz organizm, jednak jest bardzo potrzebna do prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Niedobór błonnika w codziennej diecie powoduje :

1.  Spadek odporności organizmu.
2.  Zaparcia.
3.  Wysoki cukier.
4.  Zatrucie organizmu przez toksyny.
5.  Choroby cywilizacyjne takie jak : alergia, otyłość, cukrzyca, oraz nadciśnienie.

Właściwości zdrowotne babki płesznik.

Nasiona babki płesznik w obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel , który ułatwia przesuwanie mas zalegających w jelitach nie powodując otarcia ścian jelit. A zatem nasiona zalecane są szczególnie w przypadkach wrażliwych jelit.

Zwiększa ilość dobrych bakterii w jelitach normalizując częstotliwość wypróżniania się. Znacząco poprawia florę bakteryjną w jelitach. Likwiduje zaparcia.

Korzystnie działa w przypadku hemoroidów, bowiem uśmierza ból i dokuczliwy świąd. Ponadto zmniejsza krwawienie.

Wydala substancje trujące, poprawia nastrój, który wpływa dobroczynnie na pracę układu krążenia, wzmacnia serce.

Regularne spożywanie nasion płesznika zapewnia dokładniejsze wypróżnianie i zmniejszenie poziomu cholesterolu,

Ogranicza wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz przyspiesza przemianę materii. Można ją włączyć do diety odchudzającej.

Napar zawierający śluz z nasion babki płesznik wykazuje właściwości nawilżające i odżywcze, dzięki czemu zapobiega
wysychaniu skóry.

Jednym z ważniejszych składników babki płesznik jest aukubina o  właściwościach przeciwwirusowych, przeciwzapalnych a także bakteriobójczych.
W medycynie ludowej nasiona płesznika stosowano jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, w zapaleniu oskrzeli.

  Zastosowanie ziaren babki płesznik w dolegliwościach i stanach chorobowych:

-  zaparcia
-  biegunka
-  hemoroidy
-  wrzody żołądka
-  cukrzyca typu 2
-  podwyższony cholesterol
-  choroby skóry ( łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty )
-  wrażliwe jelita
-  bóle reumatyczne

UWAGA !!

Podczas stosowania nasion babki zalecane jest picie dużej ilości wody.Nasiona w jelitach dziesięciokrotnie zwiększają swoją objętość.
Babki płesznik nie należy stosować  jednocześnie z lekami należy  zachować dwie godziny odstępu przed i po przyjęciu lekarstwa,bowiem nasiona mogą opóźnić wchłanianie.
Nie zaleca się przyjmować babki płesznik ani żadnych suplementów, które ja zawierają przed  planowaną kolonoskopią.
Nasiona mogą stosować, zarówno dorośli, dzieci jak i kobiety w ciąży.

Jak ją stosować ?
Nasiona płesznika można spożywać po 1 łyżeczce popijając jedna szklanką wody przed jedzeniem lub też jako dodatek do jogurtu. Nie stosować na noc.

 Jeśli masz jakieś doświadczenie z babką płesznik proszę podziel się w komentarzu.



Dodaj komentarz