Makowiec japoński

makowiec bakaliowy
Makowiec z bakaliami to jedna z najzdrowszych wersji placków świątecznych. Ale jest też dość kaloryczny wiec nie można przesadzać. Piekę go niemalże na każde święta i jak do tej pory nikomu się nie znudził. Masę makową przygotowałam sobie wcześniej, zamroziłam  i mam teraz jak znalazł.

Masa makowa:
-  
300 g. maku
-   2 szklanki wody
-   2  łyżka masła ( około 50 g. )
-   1/2 szklanki miodu
-   2 łyżki aromatu migdałowego
-   sok i skórka z połowy cytryny.
-   50 g. rodzynek
-   50 g. żurawiny
-   150 g. orzechów ( włoskie, laskowe, migdały ).

1.  Wypłukany mak przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 20 minut, po czym zostawiam do namoczenia na około 1,5 godz.
2. Po namoczeniu mak przecedzam i przekręcam dwa razy przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.
3. Rodzynki i żurawinę zaparzam wrzątkiem. Orzechy prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, a w następnej kolejności dość drobno siekam nożem.
4. W garnku rozpuszczam masło z miodem, dodaję orzechy, rodzynki, mak i pozostałe składniki.

Masa ta świetnie  nadaje się  do klusek z makiem, strucli można ja wykorzystać także do naleśników i wielu różnych
wypieków.

  Makowiec japoński

Składniki:
-   6 jaj
-   2 duże  gruszki lub dwa duże jabłka
-   7 łyżek kaszy mammy ( lub 2 łyżki maki ziemniaczanej )
-   1/2 kostki masła
-  1/2 szklanki cukru trzcinowego (bądź  6 – 7 daktyli  sparzonych wrzątkiem )
-   1 łyżeczka proszku do pieczenia
-   szczypta soli.

1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na dość sztywną pianę.
2. Gruszki ( jabłka ) obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
3. Do przygotowanej miski wrzucam masło, żółtka, cukier ( daktyle ) i miksuję na puszystą masę.
4. Następnie obie masy łączę ze sobą dodając resztę składników tj. kasza manna ( mąka ziemniaczana ), gruszki ( jabłka ) i proszek do pieczenia.
5. Masę  mieszam mikserem na wolnych obrotach, by wszystkie składniki ze sobą połączyć.
6. Na koniec dodaję pianę i powoli dokładnie mieszam.
7. Do przygotowanej blachy  ( o wymiarach 23 x 25 cm. ) wyłożonej papierem do pieczenia przekładam masę makową i piekę 50 – 55 min.w 180 stopniach C. Studzę w blaszce.
8. Przed podaniem polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą lub lukrem i dekoruję bakaliami.
Czasami do pieczenia tego makowca używam tortownicy i także się sprawdza.

Dzielcie się w komentarzach swoimi przepisami  na ciasto z makiem.

 



Dodaj komentarz