Bułki z sezamem – do szkolnego tornistra

Tasty buns with sesame on oven-tray, on wooden backgroundTrzeba nam wiedzieć, że prawidłowe nawyki żywieniowe to podstawa zdrowia. Dzieci nasiąkają nimi przy rodzinnym stole. Przyszłość naszych dzieci, wnuków ich zdrowie i całe ich życie zależą od naszych wyborów już teraz.
W dzisiejszych czasach istnieją zagrożenia zdrowotne, na które rodzice wystawiają swoje dzieci mimo najlepszych intencji , nie zdając sobie z tego sprawy. Każdego dnia w niedostrzegalny właściwie sposób mogą szkodzić ich zdrowiu.
Czy rodzice są świadomi ile polepszaczy zawiera niewinna słodka bułka ?  Otóż myślę, że nie !! Spójrzcie  proszę.

Oto skład sklepikowej drożdżówki

-    mąka pszenna
–    nadzienie jagodowe 30 % ( owoce jagodowe, przecier jabłkowy, cukier, woda, zagęstnik : guma guar i skrobia modyfikowana, regulator kwasowości : kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat, barwnik : czerń brylantowa )
-   tłuszcz roślinny utwardzony
-    drożdże
-    masa jajeczna
-   cukier
-   serwatka w proszku
-    stabilizator : sorbitol
-    emulgator : mono – diglicerydy kwasów tłuszczowych
-   glikol propylenowy
-    estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
-    sole potasowe kwasów tłuszczowych : sól
-    mąka łubinowa
-    konserwant : propionian wapnia
-    dwutlenek siarki
-    barwnik : beta karoten
-    enzymy
-   mąka sojowa

Wiele mam twierdzi, że nie ma czasu na przygotowanie dziecku coś zdrowego na przekąskę. Wierzcie mi to nie wymaga wiele czasu. To jedynie dobra organizacja i troska o zdrowie własnego dziecka. W przeciwnym razie mamy będą musiały wyczekiwać przy drzwiach gabinetu lekarskiego.

Mój przepis nie ma nic wspólnego z tym po wyżej.

Składniki:
-
500 g. mąki orkiszowej lub pszennej (mąka  pszenna + garść otrębów pszennych )
-  2 -3  łyżki cukru nieoczyszczonego
-  1 jajko + żółtko
-  duża szczypta soli himalajskiej
-  opakowanie drożdży typu instant
-  1 szkl. mleka ( 200 ml. )
-  1/4 kostki masła 85% tłuszczu
-   puree ziemniaczane  ( jeden duży ziemniak )
-  garść rodzynek ( opcjonalnie )
-  sezam do posypania
-  mleko do posmarowania drożdżówek
Mąkę mieszam ze szczyptą soli, cukrem drożdżami i rodzynkami. Robię po środku mały dołek. Po czym dodaje  wszystkie składniki mokre, ciepłe mleko, jajko, żółtko oraz  rozpuszczone, wystudzone masło. Na koniec dorzucam ziemniaczane puree. Wyrabiam mikserem na gładkie elastyczne ciasto. Można wyrabiać ręcznie, jak kto woli. Kiedy ciasto odchodzi od nakładki miksera, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu krótko przerabiam i dzielę na 10 części formułując bułeczki. Gotowe układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Powtórnie przykrywam kuchenną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem i posypuję sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20- 25 min.

Wypowiedzcie się sami na ten temat, bo mnie aż brak słów :(

 



Dodaj komentarz