Cudowne właściwości orkiszu

właściwości orkiszuOrkisz to prastare zboże w 100 % przyswajalne przez ludzki organizm. Znane i doceniane było już w czasach starożytnych. Rozpowszechnione na Bliskim Wschodzie, przez Izraelitów, Rzymian i German. Bardzo cenili sobie wysokowartościowy  orkisz jako pokarm, który dawał  im siłę, sprawność fizyczną, zdrowie , a także inteligencję. Rozpropagowany zaś przez przeoryszę klasztoru Benedyktynów Hildegardę z Bingen. w XII w.
Warto wspomnieć, że na rynku jest bardzo wiele odmian orkiszu, jedynie tylko pięć z nich według Hildegardy ma doskonałe właściwości zdrowotne. A zatem wymienię te najczystsze odmiany bez żadnych domieszek:

Frankenkorn
Steiners Roter Tiroler
Schwabenkorn
Oberkulmer Rotkorn
Ostro

Orkisz uważany jest za niesłychanie skuteczny i naturalny lek. Doskonały przy leczeniu czy wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce wszelkich chorób.
Współczesne badania naukowe dowiodły, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz ma w swoim składzie najlepszą zawartość ilościową i jakościową wszystkich składników wysokowartościowego białka ( o innej budowie , niż pszenica ), nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, soli mineralnych, elektrolitów, pierwiastków śladowych ( magnez, fosfor , żelazo, wapń ), oraz witamin ( D, A, E, B1,B2,B6 ). Jest niezwykle odporny na niesprzyjające warunki klimatyczne i choroby. Toteż nie wymaga stosowania nawozów ani środków ochrony roślin.

Zalety orkiszu

-  pobudza organizm do pozbywania się toksyn
-  odmładza
-  obniża cholesterol
-  wzmacnia organizm, przy długotrwałym stosowaniu leków
-  dodaje sił witalnych
-  skuteczny przy hemoroidach, biegunkach i zaparciach
wspomaga odchudzanie
ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej
-  wzmacnia serce
-  poprawia nastrój
dopomaga w trawieniu
stosowanie poduszek, materaców wypełnionych plewą orkiszową poprawia krążenie, łagodzi bóle, zapobiega powstawaniu odleżyn, a także  ułatwia zasypianie.

Orkisz ma działanie rozgrzewające, wobec tego rozgrzewa organizm poprawiając krążenie krwi, dzięki czemu usuwa uczucie zimna w rękach i nogach.
W wielu sklepach ze zdrowa żywnością jest duży wybór produktów orkiszowych. Miedzy innymi są to:
ziarno, mąka, makaron, kasza, płatki, syrop, otręby, również kawa.

Zapamiętaj !!!

Stosowanie orkiszu w celach leczniczych nie powinno być łączone z innymi ziarnami zbóż.



Dodaj komentarz