Cukinia na surowo w kremowym sosie

Pile of whole courgettes on white weathered wood.W mojej kuchni od dłuższego czasu króluje cukinia. Można z niej wyczarować wiele smacznych potraw : od przystawek przez dania obiadowe aż po deser. Najlepsza jest młoda, zielona cukinia, o delikatnej skórce bez zawiązanych jeszcze pestek.
Cukinia jest bogata  w witaminę C zawiera beta- karoten, wapń, potas, luteinę i bardzo mało kalorii. W 100 g. cukinii znajduje się tylko 16 kcal.
Działa odkwaszająco na organizm, wspomaga przemianę materii. Zalecana w chorobie lokomocyjnej.
Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu przepis z surowej cukinii.
Skąd pomysł na wersję surową ? Otóż przepis dostałam od czytelniczki mojego bloga, wypróbowałam i polecam.
Pyyyycha :)

Składniki :
-  4-5 małych cukinii ( ze skórką )
-   1 małe awokado
-   1 duże mango lub 2 duże brzoskwinie  (słodkie )
-   1 łyżka soku z cytryny
-  3 łyżeczki musztardy delikatesowej
-   2-3  świeże listki kolendry ( opcjonalnie )
-   zioła włoskie
-   curry ( na czubek łyżeczki )
-   mały ząbek czosnku
Można do kontrastu  dodać kilka pasków słodkiej marchewki.

Wykonanie:
Cukinię, wraz ze skórką dokładnie myjemy. Obieraczką do jarzyn  ścinamy cienkie paski cukinii przypominające makaron pappardelle. Można też użyć temperówki do warzyw.
Pozostałe składniki blendujemy w blenderze do uzyskania konsystencji kremu.
Makaron z cukinii polewamy gotowym sosem, mieszamy i podajemy.

Polecam szczególnie na upalne dni jako fantastyczne danie obiadowe.



3 odpowiedzi na „“Cukinia na surowo w kremowym sosie””

  1. Digital pisze:

    Często gotuję potrawy z cukinią :) Musze spróbować ten przepis :)

  2. Barbara pisze:

    Digital koniecznie wypróbuj.

  3. Medica pisze:

    Ja również uwielbiam cukinię w potrawach! Przepis już wypróbowany, nie chciałam pisać póki nie spróbuję… pycha! Polecam wszystkim, świetne połączenie na ciepłe dni jak dziś :)

Dodaj komentarz