Czarnuszka – panaceum na wiele dolegliwości

Czarnuszka

Na początku warto wspomnieć, iż właściwości zdrowotne czarnuszki znane były od czasów starożytnych. W Egipcie mówiono, że czarnuszka i jej bezcenny olej ” leczy wszystko z wyjątkiem śmierci „. Wzmianki o niej znajdziemy w Biblii w Starym Testamencie. Ponadto o leczniczym zastosowaniu czarnuszki podaje również ” ojciec medycyny ” Hipokrates.

Jej nasiona stosowane są jako przyprawa, oraz lecznicze zioło. Ze względu na swój smak i wygląd określane bywają również czarnym kminkiem. Ta niepokaźna roślina posiadająca ziarenka o wielkiej mocy, to perełka natury. Tam gdzie w organizmie pojawia się stan zapalny, czarnuszka wkracza w akcję ze swoją siłą obronną  przeciw zarazkom i skutecznie się z nimi rozprawia. Mało która przyprawa zawiera naraz tyle korzystnie oddziałujących na organizm substancji. Oto one :

-  różnorodne kwasy tłuszczowe
-  fitosterole i fosfolipidy
-  witaminy ( B1, B2, B6, A,C , folacyna i niacyna )
-  minerały ( żelazo, fosfor, magnez, cynk, potas, wapń, selen, miedź )
-  olejki eteryczne
-  białka i węglowodany

Olej z czarnuszki ma dość silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe, oraz przeciwpasożytnicze. Pomaga w leczeniu różnego typu reakcji alergicznych.
Stosuje się go przy :
-   infekcjach zatok
-   nadkwasocie
-   infekcji błon śluzowych i jelit
-   zaburzeniach trawienia ( niestrawność )
-   chorobach wrzodowych
-   zaburzeniach hormonalnych
-   grzybiczych zakażeniach skóry
-   infekcjach dróg oddechowych
-   trądziku
-   przy opryszczkach
-   eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia

Obecne badania wskazują, że olej z czarnuszki może odgrywać istotne znaczenia w profilaktyce i leczeniu wielu chorób takich jak : nowotwory, cukrzyca, alergie i choroby autoimmunologiczne ( to choroby, które są następstwem ataku układu odpornościowego na tkanki ).

Zastosowanie czarnuszki w kuchni

Czarnuszkę najczęściej używa się do pieczywa, serów, potraw mięsnych, przetworów warzywnych, past kanapkowych. Prażone ziarna dodawane są do sałatek i do wielu mieszanek przyprawowych np. gram masala.
W mojej kuchni czarnuszka zadomowiła się na stałe jako składnik soli ziołowej. Klik

Bardzo ciekawi mnie do jakich potraw Wy używacie tego cennego zioła.



Jedna odpowiedź na „“Czarnuszka – panaceum na wiele dolegliwości””

  1. Fedmed pisze:

    Czyli nie bez powodu moja prababcia piekła chleb z czarnuszką. Uwielbiam go do dziś.

Dodaj komentarz