Daktyle, słodkie łakocie

 Datteln

Daktyle to nie tylko słodka przekąska, czy dodatek do ciast, ciasteczek, różnych potraw to również naturalny lek.


Tak pokrótce wspomnę skąd pochodzą. Otóż daktylowiec to drzewo rodzące te pyszne i zdrowe owoce jest zaliczane do grupy najstarszych drzew owocowych na świecie. Obecnie uprawia się go na południu USA w południowo – zachodniej Azji, w północnej Afryce. Obszar miedzy górami Atlas, a Saharą nazywany jest krajem daktyli i są podstawowym pokarmem mieszkańców tamtejszych pustyni.Tubylcy daktyle nazywają”chlebem życia.”
My również mamy tę możliwość konsumowania zdrowych, słodkich, lekkostrawnych, posiadających wiele witamin i mikroelementów  owoców, które z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe słodycze.

A zatem co skrywają w sobie te zdrowe i słodkie łakocie ?

                Witaminy :


-   A ( retinol ) i ( beta – karoten ) – Pomaga w leczeniu chorób oczu. Wpływa na pracę tarczycy.
-   B1 ( tiamina )  – jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie się ran.
-   B2 (ryboflawina ) – osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia wydalanie  nadmiaru adrenaliny.
-   B3 ( niacyna ) – zapobiega migrenie, uśmierza ból głowy, oraz utrzymuje w dobrej kondycji skórę, nadając jej ładny koloryt.
-   B6 (pirydoksyna ) – goi podrażnienia skóry i pomaga walczyć z trądzikiem.
-   B9 ( kwas foliowy ) – zapobiega ciężkim wadom wrodzonym u płodu, ponieważ bierze udział w podziałach komórkowych.
-   C ( kwas askorbinowy ) – jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy. Odtruwa organizm, pobudza odporność i chroni serce.
-   E ( tokoferol ) – uniemożliwia wolnym rodnikom niszczenie włókien kolagenowych, od których zależy jędrność skóry.

 Fruits dates in wooden bowl  on  table

                Mikroelementy:

-   magnez ( charakterystyczny niedobór przy skurczu łydek )
-   żelazo (wspomaga przepływ tlenu do krwi )
-   potas ( zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym )
-   fosfor ( buduje kości i zęby )
-   chrom ( przyspiesza spalanie tłuszczów, hamuje wilczy apetyt, czuwa na poziomem cholesterolu.)

Daktyle są bogate w cukry proste, które nie wymagają procesu trawienia. Ponadto doskonałe źródło energii dla sportowców, zarówno przed jak i po treningu. Bogate w błonnik poprawiają pracę układu pokarmowego są skuteczne przy zaparciach, ale nade wszystko wzmacniają nerwy, serce i mózg.
Duża zawartość naturalnych salicylanów sprawia , że daktyle maja właściwości przeciwbólowe, a zawarte w nich antyoksydanty zwiększają odporność organizmu. Warto spożywać je wówczas, gdy czujemy się osłabieni, a także podczas przeziębienia.

Drogie panie jako ciekawostkę podam, że bor zawarty w daktylach pomaga łagodzić objawy menopauzy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Jedna odpowiedź na „“Daktyle, słodkie łakocie””

  1. Aloha pisze:

    Dołączę daktyle do codziennej diety. Zrobiłam niedawno Test na niedobory komórkowe w Revitum i okazało się, że brakuje kilku pierwiastków, które właśnie daktyle posiadają.

Dodaj komentarz