Domowa kostka warzywna

warzywa na bulionNa dzisiejszy dzień planowałam zupełnie  inny wpis. Zmiana tematu nastąpiła błyskawicznie wówczas, gdy będąc w sklepie zobaczyłam jak dużą ilość kostek rosołowych wrzuca pani do koszyka. Nawet nie wiecie jak bardzo ten widok mną wstrząsnął. Ja już od wielu lat postanowiłam nieodwołalnie  zaprzestać używania kupnych kostek w których głównym ” bohaterem jest glutaminian sodu. Chcę Wam pokazać jak prosto można samemu wykonać taką „bulionetkę”. Nie wymaga to dużo czasu ani trudu, bo większość pracy przejmuje na siebie blender :)

Składniki:

-   300 g. pietruszki
-   300 g. selera ( korzeń )
-   1/2  dużego pora ( łącznie z częścią zieloną )
-   200 g. cebuli
-   300 g. marchewki
-   300 g. selera naciowego
-   cała główka czosnku
-  4 łyżki siekanej natki pietruszki
-   1 i 1/2 łyżki siekanego kopru

Przyprawy:
-  10 płaskich łyżek soli himalajskiej
-  1 łyżka pieprzu czarnego
-  3 łyżki słodkiej papryki
-   1 – 1/2 łyżki lubczyku
-   1 łyżeczka kurkumy

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub tak jak ja (dość drobno siekam w blenderze ).
Na głębokiej patelni teflonowej rozgrzać oliwę z oliwek i jako pierwszą wrzucić cebulę z porem, smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie wszystkie posiekane warzywa dodać do zeszklonej cebuli , po czym podlać niewielką ilość wody i dusić pod przykryciem około 15 – 20 minut. Warzywa nie mogą się przypalić . Do miękkich i uduszonych warzyw dodać przyprawy i drobno pokrojoną natkę pietruszki wraz z koperkiem. Całość dokładnie wymieszać  i jeszcze parę minut pod przykryciem trzymać na małym  ogniu. Gotowe odstawić  do wystygnięcia.
Po pewnym czasie zawartość patelni przełożyć do muffinowych foremek czy też innych i zamrozić w lodówce. Zmrożone kostki wyjmuję z foremek wkładam do foliowych torebek i przechowuję w zamrażalniku.

Życzę Wam przyjemnej pracy :)



Dodaj komentarz