Domowa przyprawa ziołowa

przyprawa ziołowaPodstawą mojej kuchni są niewątpliwie zioła, zarówno  świeże, jak i te suszone. Z suszonych można przygotować przeróżne mieszanki ziołowe, które pomagają wyciągnąć nowe smaki potrawy.
W sklepach jest ich cała gama np. do gulaszu,  do kurczaka, do sałatek, do pieczeni. No cóż ja jednak stawiam na domowe. Wówczas wiem, że nie znajdzie się w nich nic niepożądanego, głównie chodzi mi o glutaminian sodu.
Mieszankę , którą dzisiaj Wam polecam używam niemalże do wszystkich potraw wyżej wymienionych. Podobnie jak sól ziołową klik

   Mieszanka ziołowa z prażoną cebulą

-   2 łyżki kurdybanku  czytaj
-   2 łyżki bazylii
  2 łyżki majeranku
-   2 łyżki tymianku
-  
1 łyżka mięty
-  
1 łyżka rozmarynu
-  
2 łyżki kolendry
-
   2 łyżki kolorowego pieprzu
-  
1,1/4 łyżki gorczycy
-   
czubata łyżka domowej prażonej cebuli

Ponieważ granulowanego czosnku nie używam w związku z tym do potrawy dodaje świeży.
    Wykonanie:
W moździerzu rozcieram prażoną cebulę, kolendrę, gorczycę i kolorowy pieprz. Następnie dodaje pozostałe zioła, mieszam i wsypuje do słoiczka po dżemie, bądź innego. Odstawiam na półkę i używam w razie potrzeby.
Prażona cebula dodaje aromatu i niepowtarzalnego smaku zarówno w mieszance ziołowej, jak i w potrawach.
Tak bardzo lubię zapach tej mieszanki, że  zdarza mi się czasami otworzyć słoiczek i po prostu sobie wącham :)

Czekam na wasze komentarze i ciekawe propozycje mieszanek ziołowych.

 



Dodaj komentarz