Domowe masło orzechowe.

Jar of peanut butter with nuts. On wooden texture.
Z
różnych źródeł dowiedziałam się, że regularne jedzenie orzechów,w tym również orzeszków ziemnych, obniża ryzyko zachorowania i śmierci w skutek chorób serca i krążenia.

Orzechy arachidowe są źródłem wysokiej jakości białka, błonnika, oraz wielu ważnych składników mineralnych takich jak : magnez, fosfor, miedź, potas, żelazo, kwas foliowy, a także są bogatym źródłem witaminy A i E. Występujące w nich kwasy tłuszczowe jedno – i wielonasycone obniżają poziom złego cholesterolu . Od niedawna wielu dietetyków uważało, że spożywanie orzechów przyczynia się do przybierania na wadze , jednak obecne  badania nie potwierdziły tych przypuszczeń. A zatem skoro  są zdrowe, tłuszczyku nie przybywa, jedzmy je regularnie. Najczęściej zjadamy  orzechy na surowo jako przekąskę , ale także można je spożywać jako masło orzechowe, mleko orzechowe, oraz  pasty do chleba.
Chcę się dzisiaj podzielić  banalnie prostym przepisem na masło orzechowe , bez konserwantów, bez polepszaczy i 100% orzechów arachidowych.

    Składniki :

-  2 szkl. orzechów arachidowych bez soli

Orzechy prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia od czasu do czasu potrząsając nią. Ostudzone  wrzucamy do blendera i  mielimy do uzyskania konsystencji masła.

W moim przypadku używam młynka do kawy i blendera . Dlaczego dwa sprzęty ? Otóż, aby blender się nie przegrzał, najpierw partiami  mielę  orzechy w młynku, a następnie przesypuje już zmielone do blendera i wówczas mam pewność, że blender pracę wykona do końca.
Tym sposobem przedłużyłam żywotność mojego blendera, często korzystając z jego pracy w kuchni.
Jedną wadą tego masła jest fakt, że ono po prostu  uzależnia. Lubię zjeść go z kromką razowego chleba i słodką konfiturą z mojej spiżarni. Wierz mi jest przepyszne. Masło to stanowi również bazę do ciast, ciasteczek, lodów i różnych deserów.
Jeśli chcesz zmienić smak masła możesz dodać do orzechów trochę sezamu lub wiórek kokosowych, bądź migdałów i dosłodzić miodem. Ja nie eksperymentowałam, ale wspominam o takiej możliwości.

Czekam na komentarz :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.

 

 

 



11 odpowiedzi na „“Domowe masło orzechowe.””

  1. Sebastian pisze:

    Świetny przepis. Ja orzechy zmieliłem w maszynce do mięsa. Masło wyszło pyszne. Tylko w sumie trochę drogo zapłaciłem za składniki (głównie chodzi mi o orzechy). Polecam wszystkim.

  2. Noemiss pisze:

    super zada z tym młynkiem, sprawdzę.pozdrawiam

  3. Barbara pisze:

    Dzięki temu oszczędzam blender który robi także dobrą robotę :)

  4. klinika pisze:

    OOO, ale mnie naszła ochota na takie masło orzechowe :) Myślałam, że wykonanie takiego kremu jest trudniejsze, a tu wystarczy tylko wyprażyć i zblendować – kiedyś czytałam przepis na Nutellę i tam było więcej gimnastyki…

  5. Barbara pisze:

    klinika nie ma czasu na skomplikowane potrawy. Maja być szybkie, proste i zdrowe, bo o to tu chodzi :)

  6. Marta pisze:

    Polecam również domową nutellę

  7. Dentima pisze:

    Uwielbiam masło orzechowe! Na pewno wypróbuję ten przepis, wydaje się prosty :)

  8. Barbara pisze:

    Dentima banalnie prosty. Pozdrawiam.

  9. Ania pisze:

    Jadłam , jest pyszne i rzeczywiście uzależnia na zdrowie , ale przecież oto chodzi :-)

  10. Barbara pisze:

    Ania z umiarem, bo kaloryczne :)

  11. Zawsze kupowałam w słoiku, ale mam dość dodatkowego tłuszczu! Na pewno wypróbuję :)

Dodaj komentarz