Domowy chleb z jabłkami

Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem chleba na moim blogu.

Przyznam się, że nigdy samodzielnie nie piekłam chleba i czas najwyższy to zmienić.
Zapach pieczonego chleba z rodzinnego domu ciągle powraca i cieszę się, że wreszcie podjęłam wyzwanie.
Na początek zacznę od bardzo prostego przepisu na drożdżach. Chleb na zakwasie będzie w następnej kolejności, ponieważ zakwas wymaga dłuższego  przygotowania i cierpliwości. Ja jednak nie chciałabym się  na początku zniechęcić gdyby mi coś nie wyszło z pieczeniem. A jako, że jabłka bardzo lubię to też parę dodam, będą ciekawym elementem tego chleba.

       Rozczyn :
-   1 łyżka mąki
-   5 dkg. drożdży
-   1 łyżeczka miodu
-   1 szkl. ciepłej wody (o poj. 200 ml. )

          Składniki:
-  
1 kg mąki razowej
-   1/2 kg mąki tortowej
- 3/4 szkl. płatków owsianych
-  2 łyżki otrąb  pszennych
-   3 szkl. wody (o poj. 200 ml. )
-   2 czubate łyżeczki soli morskiej
-  1 szkl. oleju rzepakowego
-   3 średnie jabłka ( starłam na tarce o grubych oczkach )
-  2 łyżki domowej prażonej cebulki

Należy zacząć od przygotowania rozczynu.

Wszystkie składniki rozczynu połączyć, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 min. Do przygotowanego rozczynu wlać wodę, sól, jabłka , płatki owsiane, otręby pszenne i powoli dosypywać  spulchnioną mąkę . Ciasto wyrabiać 15 – 20 min. Pod koniec wlać olej , oraz prażoną cebulę i jeszcze parę minut wyrabiać. Gotowe ciasto odstawiamy w cieple miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia. Foremki wysmarować najlepiej domowym smalcem i posypać otrębami wówczas nie będzie  problemu z wyjęciem upieczonego chleba. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą część przełożyć do foremki ( ja użyłam keksówki ). Dobrze jest ciasto zwilżyć woda i posypać płatkami owsianymi, słonecznikiem, bądź otrębami. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50 min.
W domu pachnie przepięknie chlebem już nie mogę się doczekać świeżo odkrojonej chrupiącej piętki :)

Jeżeli ktoś z was nie piekł  samodzielnie chleba to przepis na mój chleb polecam z pełną odpowiedzialnością.

 



2 odpowiedzi na „“Domowy chleb z jabłkami””

  1. Wiesiek pisze:

    Własny chleb na zakwasie piekę od czterech lat. Dzięki Waszemu przepisowi wykorzystałem nasze jabłka schowane do słoików z zeszłego roku. Chleb wychodził smaczny, bardziej wilgotny a jabłka nie są specjalnie wyczuwalne w chlebie.

Dodaj komentarz