Galgant i Bertram – zapomniane zioła św. Hildegardy

BertramDla św. Hildegardy z Bingen bertram i galgant to jedne z kluczowych  przypraw o rewelacyjnych właściwościach zdrowotnych. Zakres działania i korzystny wpływ tych ziół na organizm jest przeogromny. Hildegarda mówiła o ziołach, że  są hormonami naszej kuchni.
Galgant  ( alpinia lekarska ) – należy do roślin z rodziny imbirowatych, lekko słodkawy, nieco piekący, o zdecydowanie korzennej nucie, Przypomina cynamon.

Zalety galgantu

Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, pomocny głównie przy chorobach reumatycznych i bólach neurologicznych ( rwa kulszowa ). Skuteczne działanie lecznicze galgantu na serce należy do najbardziej sensacyjnych odkryć medycyny Hildegardy. Jest jak nitrogliceryna wśród ziół, czyli rozszerza naczynia krwionośne i je dotlenia.
-   zapobiega kolkom jelitowym
-   chroni przed osłabieniem słuchu
-   działa przeciwgorączkowo
-   poprawia pracę serca i krwioobieg
-   pomocny w stanach wyczerpania i osłabień
-   ułatwia trawienie i wzmaga apetyt
-   zapobiega bólom, osłabieniom serca i zawałom
-   przynosi ulgę w dolegliwościach miesiączkowych (należy  stosować już dwa dni przed okresem )
-   niweluje przykry zapach z ust
-   łagodzi bóle kręgosłupa
-   olejki eteryczne zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych oraz grzybów i wirusów w jelitach

Doktor Gottfried Hertzka znawca medycyny Św. Hildegardy przypomniał o nim na nowo i pomógł wielu osobom chorym podczas swojej praktyki lekarskiej.
Spożywa się go w formie proszku lub pastylek. Jako przyprawę dodawać 1 – 3 szczypty galgantu do wszelkich potraw.

Bertram rzymski  swoim wyglądem przypomina  rumianek, jednak znacznie różnią się od siebie i składem i właściwościami. To kolejna drogocenna przyprawa zajmująca w kuchni św. Hildegardy jedno z głównych miejsc.

Zastosowanie bertramu

-   odpowiada za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia ( zapobiega ich niedoborom i zakłóceniom wzrostu komórek )
-   wzmacnia i chroni system nerwowy
-  oczyszcza jelita z resztek pokarmu
-   podnosi nastrój i wzmacnia pogodę ducha
-   poprawia dokrwienie mózgu
-   pożyteczny dla zdrowych i chorych

Bertram sprawdził się w wielu chorobach i dolegliwościach takich jak :
- niestrawność
-  anemia
-  bóle zębów
-  choroby reumatyczne
-  zaburzenia wchłaniania
- cukrzyca
-  zaburzenia trawienia
-  choroby serca ( w połączeniu z galgantem )

Św. Hildegarda wspomina o regularnym spożywaniu  bertramu. Dawka dzienna to 3 g. ( 50 mg na 1 kg. wagi ciała ). Ważne aby rozłożyć na parę dawek w ciągu dnia. Spożywać w formie sproszkowanego korzenia.

A co Święta pisze o bertramie?

” Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł. Choremu , który jest już fizycznie wyczerpany, przywraca siły. Nie pozostawia w człowieku nic niestrawionego, przygotowuje dobre trawienie, gdy się go spożywa, ponieważ on przez swoje dobre ciepło trawi każdy pokarm”.

Sklepy hildegardowe oferują te i inne przyprawy, na które  św. Hildegarda kładzie szczególny  nacisk na ich regularne  spożywanie po to, by  wzmocnić i zregenerować  osłabiony organizm.

 

 

 

 



Dodaj komentarz