Jaglane naleśniki z serem

naleśniki z kaszy jaglanejZ kaszą jaglaną nie rozstaję się od dzieciństwa nawet teraz podczas 6- tygodniowego oczyszczania organizmu.

Można z niej przyrządzać tradycyjne dania i słodkie frykasy. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Jest lekkostrawna i  nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Z mąki jaglanej przygotowałam pierwszorzędne naleśniki.
A oto jeden z najprostrzych sposobów.

Ciasto naleśnikowe

-   1 szklanka jaglanej mąki
-   2 jajka
-   1/4 szkl. mleka i 1/4 szkl. wody
-   1 łyżeczka cukru trzcinowego
-    maleńka szczypta soli
-     masło klarowane do smarowania patelni

Kaszę zemleć na mąkę ( używam młynka do kawy ). Do miski wlać mleko połączone z wodą, wsypać mąkę jaglaną , dodać cukier jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki rozmieszać rózgą na gładkie ciasto lub użyć miksera. Ciasto pozostawić na 20 min. by odpoczęło. Następnie dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem klarowanym. Wlać porcję ciasta i smażyć do czasu aż brzegi naleśnika będą odchodziły od boków patelni. Wówczas podważamy łopatką i odwracamy na druga stronę.

Przygotowanie nadzienia
-  25dkg. białego sera
-  2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
-  5 – 6 daktyli
-  3 – 4 łyżki jogurtu greckiego
-  2 łyżki rodzynek

Rodzynki i daktyle sparzyć wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ser, kaszę jaglaną i pozostałe składniki miksujemy w blenderze na gładka masę.
Naleśniki smarować nadzieniem zwinąć w rulonik, ułożyć w w naczyniu żaroodpornym i zapiec w gorącym  piekarniku około 15 -20 min. Podajemy posypane nieoczyszczonym cukrem pudrem lub musem  owocowym ( np.truskawkowym )
Świetnie sprawdzają się na  drugie śniadanie do pracy, bądź dzieciom do szkoły.

Dajcie znać jakie są wasze ulubione dania z kaszą jaglana w roli głównej.

 



Jedna odpowiedź na „“Jaglane naleśniki z serem””

  1. Długo zastanawiałam się nad przedstawionym przepisem. I muszę stwierdzić, że zdecydowanie za długo.. Bardzo dobre i zdrowe danie, polecam z czystym sumieniem!

Dodaj komentarz