Kasz jaglana na śniadanie,obiad i przekąskę

KAsza jaglana z owocamiW tym tygodniu w porywie szaleństwa przygotowałam aż trzy potrawy zawierające kaszę jaglaną.


O zaletach jagła na moim blogu pisałam osobny post - TU
Kaszę jaglaną rozpropagowałam wszędzie tam gdzie tylko możliwe i już nikt z moich znajomych nie kreci nosem i nie mówi  bleee…  kiedy podaje kolejny przepis z kaszą w roli głównej.
Cieszy mnie fakt, że stała się teraz tak modna, bo to przecież samo zdrowie w tych maleńkich żółtych ziarenkach.
Można gotować ją na wiele sposobów, na słodko, na słono, zamiast ziemniaków do obiadu, jako dodatek do zup i deserów.
Praktycznie do wszystkiego pasuje.
Do dzisiejszych dań użyłam kaszy jaglanej firmy SANTE.

Wszyscy już dobrze wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.  Mając w domu bakalie i kaszę jaglaną możemy przygotować pełnowartościowe, zdrowe, smaczne i proste poranne danie.

         Kasza jaglana z bakaliami
-  1/2 szk. kaszy jaglanej
-  3 daktyle
-  2 suszone morele
-  1 łyżka rodzynek
-  1 łyżka żurawiny
-  2 orzechy włoskie
-  1 łyżka ziaren słonecznika
-  2 łyżki zmielonych migdałów
-  2 słodkie jabłka ( smażone )
-  1 łyżeczka cynamonu

Do ugotowanej  kaszy jaglanej dodać pokrojone daktyle, morele, orzechy, ziarna słonecznika oraz pozostałe bakalie i wszystko razem dokładnie  wymieszać. Kaszę wyłożyć na talerze polać musem jabłkowym  i posypać cynamonem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Tę drugą wersje polecam jako przekąskę na wynos do pracy na uczelnię lub na podróż.

I przyszedł czas na obiad. Tak jak już wcześniej napisałam z kaszą jaglaną można zrobić absolutnie wszystko. Zdecydowałam, że na dzisiejszy obiad przygotuję kotleciki, których nigdy wcześniej nie robiłam. Kocham kaszę jaglaną, wiec ona nie może mnie zawieź, a ja odważnie zabieram się do przygotowania  składników.

Jaglane kotlety

-  2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
-  40 dkg  ugotowanego drobiowego mięsa
-  1 duże  jajko
- 2 średnie cebule ( duszone )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
-  2 ząbki czosnku
-  tarta bułka  ( graham )
-  natka pietruszki
-  sól ziołowa  klik
-  pieprzKotlety z kaszy jaglanej

Kaszę jaglana , mięso, cebulę i czosnek przekręcić przez maszynkę. Po czym dodać sól ziołową, natkę pietruszki, słodką paprykę, pieprz i jajko. Wymieszać na jednolitą masę i uformować kotleciki. Można je obtoczyć w bułce i smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Obie wersje są smaczne. A do tego surówka, gotowane warzywa lub w najprostszej wersji kiszony ogórek.

Kasza jaglana może być również zamiennikiem dla  białej mąki. Czasami lubimy takie  chwile słodkiej przyjemności, a dzieci szczególnie. Jedzmy zatem słodko, bezglutenowo i zdrowo.. Oto moja propozycja niezbyt pracochłonnej przekąski.

     Jaglane ciasteczka
-  3 szkl. zmielonej kaszy jaglanej
-  2 łyżki masła 82 % tł.
-  3 jajka
-  3 łyżki miodu
-  2 łyżki rodzynek
-  2 łyżki suszonych malin
-  konfitura domowa ( moja z żurawiny )

Z podanych składników ( oprócz konfitury domowej ) zagnieść ciasto. Rozwałkować na 0,5 cm. grubości i wykrawać  foremką lub szklanką ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem i układać ciastka udekorowane konfiturą. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez 15 – 20 min.
Ciasteczka są bardzo smaczne i znikają w mgnieniu oka.

ciastka z kaszą jaglaną

Polecam aby kaszę gotować  w większych ilościach i przechowywać w lodówce. Następnego dnia mamy jak znalazł.

Wpis powstał w ramach kampanii reklamowej.



6 odpowiedzi na „“Kasz jaglana na śniadanie,obiad i przekąskę””

  1. Świetne przepisy, chętnie któregoś spróbuję, bo nieczęsto sięgam po kaszę jaglaną :)

  2. Papaja pisze:

    Uwielbiam kaszę jaglaną, chociaż nie przepadam za jej słodkimi wariantami. Często robię kotlety z buraków i kaszy jaglanej. Z pewnością niebawem wypróbuję także Twoje przepisy na kotlety:-)

  3. Agi851 pisze:

    Dzień dobry! u mnie w kuchni też rządzi jaglanka :) proszę mi napisać ile wyjdzie tych kotlecików tak mniej więcej, chciałam je zrobić i nie wiem czy z 1 porcji nie będzie ich za dużo dla mnie jednej….. z góry dziękuję za odpowiedź

  4. Agi851 pisze:

    A tak w ogóle to jak długo i w jakiej temperaturze piec w piekarniku? :)

  5. Barbara pisze:

    Agi851 Mnie kotlecików z tej porcji wyszło 10 sztuk.Zapewniam są bardzo pyszne.

  6. Barbara pisze:

    Agi851 Ja piekłam w temperaturze 160 st. przez 20- 25 min. Zaznaczam, że piekarnik był już nagrzany.Życzę smacznego :)

Dodaj komentarz