Kasza jaglana, czyli królowa kasz

kasza jaglanaSpecjaliści od chorób informują nas, że chorób z roku na rok przybywa i nadal będzie przybywać. Chorują coraz młodsi, a najbardziej wstrząsające jest to, że ciężkie choroby nie oszczędzają nawet maleńkich dzieci.

We współczesnym świecie rządzi chemia, a nasze organizmy są coraz słabsze i wówczas choroby mają świetne miejsce do rozwoju.

Kasza jaglana, bo to ona będzie królować w dzisiejszym wpisie jest jedną z najstarszych kasz. W czasach kiedy nie było lekarstw syntetycznych ani szczepionek była ostatnią nadzieją na uratowanie życia. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa. Maleńkie , żółte ziarenka z charakterystyczną czarną kropką, posiadają więcej składników mineralnych niż jęczmień, pszenica czy żyto.

                                                                                       WZMACNIA
Dzięki niezwykłemu bogactwu witaminy B, wzmacnia pracę jelita grubego. Zawiera kwas  foliowy rzadko występujący w pożywieniu, witaminę młodości E, oraz mikroelementy głównie żelazo, magnez, potas, wapń i krzem.

                                                                            NISZCZY ZŁE BAKTERIE
Rozgrzewa organizm i nie pozwala rozmnażać się chorobotwórczym bakteriom, grzybom oraz wirusom.

USUWA WILGOĆ
Jej rozgrzewająca moc pomaga skutecznie przy rwie kulszowej, reumatyzmie, artretyzmie.
Zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, łagodzi objawy astmy, alergii i zapalenia zatok.

LIKWIDUJE STANY ZAPALNE

Ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest za naturalny antybiotyk. Można ja stosować przy osłabieniach, przeziębieniach i alergii.

KOI NERWY
Sprzyja wydzielaniu hormonu szczęścia czyli serotoniny. Ma dobry wpływ na samopoczucie, poprawia nastrój, wycisza nerwy.

ODKWASZA ORGANIZM
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne zwłaszcza jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze.

OCZYSZCZA JELITA
Poprawia przemianę materii i oczyszcza jelita, jest jak naturalna ” miotła” dla organizmu. Dzięki błonnikowi sprawia uczucie sytości  i pomaga zrzucić nadwagę.

POPRAWIA KRĄŻENIE
Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, a więc warto ją stosować w chorobach sercowo – naczyniowych.

NIE ZAWIERA GLUTENU
Jest kaszą bezglutenową. Warto więc ja polecić osobom stosujących dietę bezglutenową i chorych na celiakię.

ZAPOBIEGA OSTEOPOROZIE

Zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza ich regenerację po złamaniach.

                                                                     PRZYWRACA ZDROWIE
Kleik z kaszy jaglanej jest lekkostrawny, odnawia i wzmacnia organizm. Warto by spożywali rekonwalescenci po ciężkich chorobach, również po operacjach.

                                                                                       JAGLANE  SPA
Zapewnia zdrowy wygląd skóry, paznokci, włosów, a także uelastycznia naczynia krwionośne  zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych.

Kasza jaglana jest już dostępna prawie we wszystkich sklepach spożywczych, ja najczęściej kupuję na miejscowym targu i jestem z niej bardzo zadowolona.
Często słyszę od wielu osób, że jaglanka jest gorzka i należy ją sparzyć wrzątkiem. Jeżeli kasza jest gorzka to należy ją wyrzucić, ponieważ dobrze przechowywana kasza nigdy nie będzie gorzka, jest słodziutka jak lane kluseczki.
Znam mnóstwo sposobów na dobrze przyrządzone jagło. Możemy ją konsumować na słodko, z warzywami, do mięsa zamiast ziemniaków, do różnego rodzaju zup, ryb i łączyć z innymi zbożami. Wystarczy dać się ponieść fantazji.

Drogie mamy zadbajcie o to, by każdego dnia w menu waszych pociech gościła ” Słodka Królowa Kasz ” a wówczas wszelkie przeziębienia, katary bedą obce waszym dzieciom.

 

 



Jedna odpowiedź na „“Kasza jaglana, czyli królowa kasz””

  1. Bart pisze:

    Jeszcze kasza gryczana jest nafaszerowana witaminami i minerałami. Wszystkie kasze są pyszne.

Dodaj komentarz