Kluski, kluchy, kluseczki – porady

kluski wartościW  kuchni  nie  zawsze  wszystko  się udaje.  Mnie  również  nie.  W  związku z tym przygotowałam  kilka  skutecznych  porad.  Wskazówki, które  zaprezentuję  na pewno pomogą  każdemu. I tym  początkującym  i  tym  z  dużym  stażem  kulinarnym.


Gotowanie klusek

-   Kluski śląskie lub pyzy  nie  rozgotują  się jeśli  do  wody w  której  się  gotują  dodasz  1  łyżkę  mąki ziemniaczanej.
- Jeśli nie chcesz, by  twoje  knedle    rozpadały  się  podczas  gotowania,  proponuję   by  przed  gotowaniem   obtoczyć je  w  mące.

-  Lane  kluski będą  równe, gdy  ciasto  przelejemy  przez  lejek  na  gorące  mleko lub zupę.

-   Ugotowane kluski  leniwe,  pierogi  czy  kopytka  nie  będą  się  kleiły,  jeżeli  je  zahartujemy  zimną  wodą. Do  garnka  wlewamy  zimną  wodę  i  wkładamy do  niej  ugotowane  gorące  kluski.  Zanurzamy je na jedna  minutę,  a  następnie wykładamy  na  durszlak,  by  obciekły.

-   Ziemniaki na knedle  powinno  się ugotować  dzień  wcześniej.  Ciasto  przygotowywane ze  świeżo  ugotowanych      ziemniaków  będzie  rzadkie, a  knedle  niesmaczne.



3 odpowiedzi na „“Kluski, kluchy, kluseczki – porady””

  1. Marsiaczek74 pisze:

    Pani Basiu, dziękuje za wpis i kolejną inspirację. Nigdy nie gotowałam klusek leniwych ale czas najwyższy!!!

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejny wpis

    Marysia

  2. Elżbieta pisze:

    To już wiem dlaczego ostatnio rozpadły mi się knedle, nie optoczyłam ich w mące!

  3. Ulka pisze:

    To o zimnej wodzie to wiedziałam, ale to życie mnie nauczyło. Zaraz po ugotowaniu klusek wrzucam je pod zimną wodę w sitku i mam spokój z klejeniem. Poza tym jeśli kupi się kluski dobrej firmy np lubella to nie beda się kleić

Dodaj komentarz