Koper włoski – jem i chudnę

koper włoskiKoper włoski zwany inaczej fenkuł jest rośliną uprawianą od wieków w różnych miejscach świata.

Zaliczana do rodziny selerowatych. To  znane warzywo  wykorzystane jest wszechstronnie zarówno jako zioło i jako  przyprawa. Oprócz jego niepodważalnych zastosowań kulinarnych, ma również wiele właściwości zdrowotnych toteż fenkuł znalazł szerokie  zastosowanie w medycynie naturalnej.
Częścią jadalną kopru włoskiego są cebulki, łodygi, liście i nasiona o anyżowo – słodkim posmaku, bogate w witaminy i sole mineralne.
Tak jak w przypadku praktycznie wszystkich ziół, koper włoski jest bardzo silnym przeciwutleniaczem mający wyjątkowe właściwości przeciwzapalne.
Jest zasobnym źródłem w fitoestrogeny i bardzo cenionym źródłem w witaminę C ( 1 warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie tej witaminy ) potas, kwas foliowy i błonnik.
Warto pamiętać, że kwas foliowy, potas i błonnik maja szalenie korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, a równocześnie przyczyniają się do usuwania rakotwórczych toksyn z jelita grubego.
Zawiera ponadto żelazo, magnez, dużo fito składników odżywczych i skoncentrowanych olejków lotnych.

Koper włoski pomaga w leczeniu takich stanów jak :
-   wzdęcia
-   nadciśnienie
-   niestrawność
-   zaparcia
-   biegunka
-   choroby serca
-   choroby układu oddechowego
-    zaburzenie miesiączkowania
-    otyłość
Fenkuł ma działanie moczopędne, dzięki czemu zwiększa oddawanie moczu, a tym samym zmniejsza masę wody nagromadzonym w organizmie. Toteż mówi się o nim, że jest odchudzający.
Można spożywać go jak każde inne warzywo na surowo, w postaci gotowania, duszenia, grilowania i jako przyprawa do wielu potraw.
Kupując fenkuł wybierajmy bulwę jasną i dość twardą o jasnozielonych górnych pędach.
Na zakończenie dodam, że św. Hildegarda z Bingen ( wydała wiele książek na temat ziołolecznictwa ) nazwała koper włoski, pokarmem przynoszącym radość. Wobec tego niech ta radość towarzyszy Ci każdego dnia :)



Dodaj komentarz