Macierzankowy eliksir

syrop z macierzanki W takie chłodne zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze jak ziołowa herbata. Najchętniej sięgam po herbatę z macierzanki, to moja ulubiona. Mało że rozgrzewa to jeszcze jest  alternatywą dla kawy, która jak wiesz wypłukuje  magnez z organizmu. Macierzanka doskonale rozświetla umysł, poprawia pamięć, zapobiega wzdęciom i rozgrzewa wychłodzony organizm. Połączona z babką lancetowatą , która znakomicie rozprawi się z wirusami tworzy zgrany duet zwany macierzankowym eliksirem.

   Przepis:

-  1 białe wytrawne gronowe wino ( dla dzieci 4 szklanki wody )
-   5 łyżek macierzanki
-   4 łyżki babki lancetowatej
-   4 łyżki octu jabłkowego ( własnej produkcji ) lub cytryny
-   laska wanilii
-   laska cynamonu
-   pół litra miodu

Macierzankę i babkę lancetowatą wsypujemy do garnka i zalewamy gronowym winem gotując 15 – 20 min. Całość pozostawiamy na 24 godz. do naciągnięcia . Następnego dnia odcedzamy i dodajemy ocet jabłkowy, pokruszony cynamon, laskę wanilii i miód. Podgrzewamy przez ok. 5 min. Po wystudzeniu przelewamy do butelki po winie.syrop z macierzanki przepis

Jeżeli Ty również zaliczasz się do osób, które zimą potrzebują czegoś dla rozświetlenia umysłu i rozgrzania ciała to po wypiciu macierzankowego eliksiru osiągniesz zamierzony efekt.



Dodaj komentarz