Miód – rodzaje i właściwości zdrowotne

miód lipowy właściwościMiód jest nie tylko sycący i posilny, ale także znakomicie poprawia krzepkość i ma dobroczynne działania w różnych przypadłościach i dolegliwościach.
Lecznicze właściwości miodu zależą od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Należy do produktów łatwo przyswajalnych, a wiec bardzo korzystnych dla człowieka. Cukry proste zawarte w miodzie są bezpośrednio wchłaniane do krwi. Spożywany w odpowiednich ilościach miód nie powoduje ujemnych skutków w organizmie.
Zobaczcie sami i przekonajcie się, jak wpływa na wasze zdrowie istniejący rodzaj miodu.

Miód gryczany
Posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki smak ostry, lekko piekący. Podobnie jak miód akacjowy zawiera dużo fruktozy. zabarwienie ma ciemne aż do brunatnego. Krystalizuje tworząc twarde, grube kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym. Miód gryczany zawiera  szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest jako środek wspomagający w terapii przeciwnowotworowej. Stosowany jest w leczeniu wątroby, schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Ma korzystny wpływ przy leczeniu wzroku, słuchu, a także przy kłopotach z pamięcią. Działa wspomagająco na pracę mięśnia sercowego. Miód gryczany jest przydatny w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach.

Miód mniszkowy
Posiada zapach kwiatu mniszka. Barwę ma jasnożółtą do jasnopomarańczowej. Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach wątroby i dróg żółciowych, przy anemii i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki cholinie zawartej w miodzie mniszkowym, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.

Miód akacjowy
Zawiera znaczną ilość fruktozy i dlatego też krystalizuje się powoli. Miód akacjowy ma barwę kremową, przechodzącą w bezbarwną. Po skrystalizowaniu przybiera barwę białą do słomkowej. Krystalizacji ulega bardzo wolno, a w postaci płynnej pozostaje kilka miesięcy. W zapachu delikatnie przypomina zapach kwiatu akacji. W pełni dojrzały miód akacjowy odznacza się większą niż inne miody zawartością sacharozy. Ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka, zapaleń błony śluzowej i stanów kurczowych jelit. Wykazuje działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością, ale też wzmacnia organizm w chwilach wyczerpania chorobami. W chorobie wrzodowej miód akacjowy przyśpiesza regeneracje tkanki istniejących owrzodzeń i nadżerek i owrzodzeń. Ma wpływ na perystaltykę jelit i odznacza się niską aktywnością biotyczną.

Miód rzepakowy
W stanie płynnym jest bezbarwny lub ma kolor słomkowy. Natomiast po skrystalizowaniu staje się biało kremowy. Duża ilość glukozy w miodzie powoduję szybką jego krystalizację, przyjmując konsystencję mazistą. Ma słaby zapach kwiatu rzepaku, smak słodki z nutą goryczki.
Miód rzepakowy stosuje się w chorobach wątroby, w chorobach układu krążenia przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także przy schorzeniach skóry. Obniża ciśnienie krwi. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co sprzyja lepszemu dotlenieniu i odżywieniu jak również zapobiega miażdżycy. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy. Oczyszcza także rany z martwicy i chroni je przed zakażeniem.

Miód lipowy
Uważany jest za jeden z najlepszych rodzajów miodu. Uzyskanie czystego miodu w warunkach naturalnych jest dość trudne z tego względu, że lipa jest drzewem stosunkowo rzadko spotykanym w naszym kraju.
Wyróżnia się mocarnym, przypominającym zapach lipy aromatem. Smak ostry, lekko gorzkawy. W stanie płynnym ma barwę zielonkawożółtą do jasnobursztynowej. Barwa i intensywność smaku różna w zależności od rejonu z jakiego pochodzi. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą , zmieniając barwę na białożółtą lub złocistożółtą .
Miód lipowy wykazuje działanie wykrztuśne, napotne , przeciwgorączkowe i przeciwskurczowe . Stosuje się go w leczeniu ostrych i przewlekłych chorobach górnych dróg oddechowych, angin, gardła, zatok, również zapalenia oskrzeli.
Ze względu na to że  posiada wysoka aktywność antybiotyczną stosuje się go w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach. A zatem miód lipowy zaleca się osobom żyjącym w ciągłym stresie, gdyż działa on także uspokajająco.

Miód wielokwiatowy
Pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, leśnych łąkowych a także górskich.
Ma barwę jasnokremową a jesienią herbacianą. Po skrystalizowaniu jest jasnobrązowy lub jasnoszary. Miód ten ma intensywny zapach zbliżony do zapachu wosku. Smak bardzo różnorodny, zależny od mieszanki nektarów przyniesionych przez pszczoły do ula.
Miód wielokwiatowy znajduje  szczególne zastosowanie w przypadkach chorób alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa, katar sienny ( pyłkowica ) lub alergiczny nieżyt nosa. O jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w skład miodu wielokwiatowego.
Ze względu na łagodny smak polecany jest szczególnie dla dzieci.

Miód wrzosowy
Jest bardzo esencjonaly, przypominający zapach kwiatu wrzosu. W stanie płynnym ma zabarwienie czerwonobrunatne. Krystalizuje się dość szybko i przybiera konsystencję galaretowatą. W smaku niezbyt słodki, ostry lekko gorzkawy. Nie zawiera wielu witamin za to ich brak rekompensuje duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.
Miód wrzosowy zalecany jest w chorobach dróg moczowych, kamicy nerkowej, prostaty oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Doskonale sprawdza się jako lek w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego.

Miód spadziowy
Jest barwy ciemnej, od szarozielonej poprzez brązową do czarnej.W smaku  łagodny, lekko żywiczy , mało słodki. Krystalizuje się w grudkach, ma zapach lekko korzenny. Miód spadziowy z drzew iglastych wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, antyseptyczne i wykazuje się dużą aktywnością antybiotyczna.
Dobrze jest go stosować przy schorzeniach górnych dróg oddechowych jak i przy stanach zmniejszonej odporności organizmu. Zaleca się również podawanie miodu spadziowego osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerkowego.

ZAPAMIĘTAJ
Miód należy przechowywać w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach.
- Jest jedynym produktem, który się nie psuje.
- 1kg. miodu dostarcza 3300 kcal. i należy do produktów wysokokalorycznych.
- Fruktoza zawarta w miodzie odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe produkty alkoholu, kawy i innych używek.
- 2 łyżki miodu obniżają poziom wypitego alkoholu o 15%
- Miód ma działanie odmładzające. Dostarcza łatwo przyswajalne witaminy, składniki mineralne i aminokwasy.



Jedna odpowiedź na „“Miód – rodzaje i właściwości zdrowotne””

  1. Dentima pisze:

    Uwielbiam miód, zawsze mam słoik od zaufanego pszczelarza. Przy przeziębieniu niezastąpiony :)

Dodaj komentarz