Ocet jabłkowy – domowej produkcji

ocet jabłkowyCzęsto pytają mnie moi znajomi – ” Kiedy ty to wszystko robisz ? Ja nie mam czasu.”
Otóż na przygotowanie octu jabłkowego nie potrzeba dużo czasu, bo ocet jabłkowy robi się sam. Potrzebny jest słój, woda, cukier lub miód i jabłka, zwłaszcza te ekologiczne z przebarwieniami , pozbawione pestycydów. Jednakże  o takie może być teraz trudniej.
Najlepszą porą na przygotowanie octu jabłkowego jest zdecydowanie jesień, gdyż mamy duży wybór świeżych, pachnących jabłek. Jeśli to tylko możliwe zachęcam do kupna jabłek u lokalnych rolników, bądź na targu u starszych babć, wówczas mamy pewność, że są zdrowsze. Jabłka zakupione w sklepie możemy domowym sposobem oczyścić z pestycydów     Czytaj Tu

                                                 Sposób przygotowania octu

Mój sposób jest bardzo uproszczony. Otóż obierzyny z 2 kilogramów jabłek wkładam do dużego słoja o poj. 5 litrów i zalewam przegotowana słodka wodą w proporcji 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego na 1 szklankę wody. Słój zawiązuję kawałkiem płótna i odstawiam na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Gotowy przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. Jesienne zapasy octu już mi się kończą, wobec tego od tygodnia nastawiłam następny słój.
Międzyczasie w słoiku może pojawić się piana, jeśli  nie jest to pleśń, nie musisz się martwić, bo to są bakterie octowe, jeżeli uznasz, że jednak jest to pleśń, wówczas wyrzuć wszystko i nastaw nowy.

Ocet jabłkowy zawiera wiele cennych składników i witamin wspierających naszą witalność i zdrowie.
-   żelazo
-  potas
-  chlor
-  fluor
-  magnez
-  sód
-  krzem
-  fosfor

Witaminy:

A, E, C, B, P oraz prowitaminy beta karoten.

                                                                         Na jakie choroby stosować ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku wielu chorób.
Do nich należą :
-   zaburzenia trawienia
-   bóle gardła
-   otyłość
-   choroby skórne
-   reumatyzm
-   przeziębienie
-   bóle i zawroty głowy
-   ogólne wyczerpanie
-   nadmiar śluzu w przewodzie pokarmowym
                                                              Praktyczne porady
Jedna łyżeczka octu dodana do szklanki wody obniża gorączkę.
2  Nie rozcieńczony ocet dodany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skóry, również trądzik.
3  Używany do płukania włosów, zapobiega ich wypadaniu, przetłuszczaniu długo pozostają świeże i z połyskiem.
4   Pijąc przed każdym posiłkiem ( po 2 łyżeczki na pół szklanki wody ) przyspiesza trawienie i odchudza, rano przed śniadaniem pijemy na czczo.
Dwie szklanki octu  ( o poj. 200 ml.) dodane do kąpieli oczyści  i zrelaksuje ciało.
6  Moczenie stóp w wodzie z octem jabłkowym przyniesie ulgę osobom o zmęczonych i opuchniętych nogach.
Podczas przeziębienia delektujemy się lemoniadą przygotowaną z 2 łyżeczek miodu + 3łyżeczki octu jabłkowego na 1 szklankę wody. Pokrywa także  dzienne zapotrzebowanie na potas.
Ocet jabłkowy zmniejsza apetyt na słodkie ( dobra wiadomość dla łasuchów  na słodycze.  )

                                                                   Zastosowanie w kuchni
W
yśmienity dodatek do przyprawiania potraw – sałatek, ryb, barszczu i innych zup. Można go używać również do sosów zimnych, oraz jako środka konserwującego do warzyw i owoców.
Znakomicie smakuje w różnego rodzaju  nalewkach, winkach i syropach ziołowych.

UWAGA !!!
Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych.

 



Dodaj komentarz