Papryka nadziewana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

nadziewana papryka z kaszą jaglanąNie jestem wegetarianką, ale coraz bardziej przekonuję się do niejedzenia mięsa. Zwłaszcza, że takie nafaszerowane polepszaczami, hormonami i nie wiadomo jeszcze czym nie służy zdrowiu.


Zapraszam na wyśmienitą, zdrową nadziewaną paprykę kaszą jaglaną. Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów z kaszą  jaglaną i przypuszczam, że będzie ich wiele, wiele więcej, gdyż jest moja faworytką.
Ciebie również zapraszam do delektowania się jedną z najstarszych i  najzdrowszych kasz z uwagi na to że :  odkwasza, rozgrzewa, oczyszcza organizm, poprawia kondycję włosów i paznokci jest odżywcza i sycąca.
Myślę, że taka ilość argumentów wystarczy, by wprowadzić kaszę jaglaną do Twojego codziennego menu.

Składniki:

-   1 szklanka kaszy jaglanej
-   7 – 8 suszonych pomidorów z zalewy
-   3 duże czerwone papryki
-   2 ząbki czosnku
-   1 jajko
-   1 cebula
-   tymianek lub zioła prowansalskie
-   sól morska lub himalajska
-   pieprz
-  słodka papryka w proszku
-  3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli
- koperek do posypania

                                                            Wykonanie
-  Kaszę płuczę i gotuję w proporcji 1:2 następnie studzę.
- Cebulę podsmażam. Po chwili dodaję czosnek  przetarty przez praskę i zioła.
- Pomidory suszone kroję w małe kawałki.
- Wszystkie składniki mieszam wraz z kaszą jaglaną, dodaję jajko przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką.
- Paprykę myję , ścinam  wierzch i usuwam gniazda. Strąki napełniam farszem . Można również paprykę przekroić na pół, wówczas będzie podzielniejsza.
- Wkładam  paprykę do naczynia żaroodpornego uprzednio posmarowany  tłuszczem z odrobiną wody.
- Piekę w piekarniku w 180 st.C przez 45 min.

Warto  wiedzieć, że czerwona papryka jest również bardzo odżywcza. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia się organizmu. Ponadto  zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna.

Będzie mi niezmiernie  miło jeśli zostawisz  komentarz :)



3 odpowiedzi na „“Papryka nadziewana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami””

  1. Papryka bardzo często gości u mnie na stole. Do faszerowania kasze różnego rodzaju, a nawet ryż, za każdym razem inne przyprawy i dodatki, by było urozmaicenie. Jest pycha. :)

  2. Barbara pisze:

    Karola Franieczek – zgadzam się. Rzeczywiście z każdym nadzieniem jest pycha.

  3. Rogaal pisze:

    Niezły przepis, bo dla bezglutenowców! Dla mnie jedynym minusem jest konsystencja dania, musiałbym polać je jakimś jogurtem, czy nawet sosem, te od Develeya mają bardzo fajny skład, taki czosnkowy by całkiem przypasował..;D

Dodaj komentarz