Pierzga pszczela i jej właściwości zdrowotne

pierzgaNiezdrowy styl życia, uwarunkowanie genetyczne, również stres powodują osłabienie naszego systemu immunologicznego, a tym samym zwiększają podatność organizmu na różne choroby. Aby cieszyć się krzepkim zdrowiem przez długie, długie lata, należy korzystać z dóbr natury.

Pierzga jest pyłkiem kwiatowym zebranym przez nielotne pszczoły miodne, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Pszczoły  w komórkach plastra ubijają, zmieszaną z tych składników masę i zabezpieczają ja woskiem. W tak zgromadzonym pyłku w środowisku gniazda pszczelego w temperaturze 30 stop. dochodzi do fermentacji mlekowej ( proces fermentacji zbliżony jest do fermentacji kiszonej kapusty). W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają także znaczne ilości kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed zepsuciem.
Wartość pierzgi do celów profilaktycznych, leczniczych i spożywczych jest znacznie wyższy niż pyłku z tego względu, że ma bogatszy skład, łatwą przyswajalność, oraz proces konserwacji.

       Skład chemiczny pierzgi 

Witaminy:    C, B1, B2,  B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D.

Mikroelementy:  Mg, Cu, Co, Mo, Fe, Zn, Se, Si, Cr, Ni

Makroelementy:  K, Cl, P, S, Na, Ca.

Enzymy :  katalaza, lipaza, pepsyna, inwertaza, laktaza.

Pierzga posiada również właściwości  odżywcze, antybakteryjne i odtruwające.

Polecana jest zwłaszcza w leczeniu :

-  stanów chorobowych jelit
-  w stanach wyczerpania i zmęczenia
-  w chorobach układu nerwowego
-  anemii
- braku łaknienia
-  w chorobie nadciśnieniowej
- łuszczycy
-  słabego wzroku
-  w schorzeniach gruczołu krokowego prostaty
-  w chorobie niedokrwiennej serca
-  zatrucia ( np. w chorobie alkoholowej )
Doskonałe efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego. Wymieszana z miodem jest bardziej skuteczna ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego.

Stosowanie pierzgi
Dobrze jest stosować pierzgę systematycznie po 2 łyżeczki dziennie, rano na czczo, a wieczorem przed kolacją.

Zapamiętaj:
Tego, co robią pszczoły nie może wyprodukować żadne laboratorium.



2 odpowiedzi na „“Pierzga pszczela i jej właściwości zdrowotne””

  1. Kardio pisze:

    Gdzie można to dostać? To są pyłki kwiatowe?

  2. Barbara pisze:

    Kardio pierzga jest to naturalnie przetworzony pyłek kwiatowy.Ma działanie silniejsze od pyłku na organizm ludzki.Można ją kupić na jarmarkach miodnych, w gospodarstwach pasiecznych. Musisz popytać wokół swojego miejsca zamieszkania. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz