Placek z owocami na niedzielę


Najbardziej stosowną porą na placek z owocami jest oczywiście lato.  Owoce są wówczas dojrzałe, świeże, pachnące i pełne witamin.  A zatem tego typu wypieki najczęściej goszczą w mojej zdrowej kuchni. Placek który dziś polecam jest dość szybki w przygotowaniu o ile użyjesz miękkich owoców takich jak: jagoda, malina, borówka amerykańska czy porzeczka, jeśli będą to owoce twardsze czyli jabłko, morela, brzoskwinia, bądź gruszka czas przygotowania wydłuży się o czas krojenia owoców.     Uwierz mi, iż jest to minimum wysiłku, a maksimum smaku.

    Przepis:

- 1 szkl. mąki razowej

- 1 szkl. mąki pszennej

- 6 jajek

- 3/4 szkl. cukru brązowego

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- niepełna szklanka oleju

- 1 łyżeczka cynamonu

- 4 brzoskwinie

- 4 jabłka

- 1 szkl. orzechów włoskich

- 1 łyżka ciemnego kakao

- szczypta soli

   Wykonanie :

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazdek nasiennych i kroimy w kostkę.  Brzoskwinie także kroimy w kostkę, pamiętając o pozbawieniu  wcześniej pestek, orzechy zaś drobno pokruszyć.
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę 3 – 4 min. mikserem o dużych obrotach.  Do jajek dodajemy mąkę i pozostałe składniki.  Na koniec dodajemy orzechy i owoce dokładnie mieszamy.  Gotowe ciasto wykładamy na blachę , wyłożoną papierem do pieczenia. Kakaem posypujemy  wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180 st. C  w funkcji góra- dół i piec około 60 min.
Smacznego :)  



Jedna odpowiedź na „“Placek z owocami na niedzielę””

  1. Kasia pisze:

    Wyglada przepysznie!!

Dodaj komentarz