Prosty przepis na mleko kokosowe

Kokosmilch
Zamiast truć się mlekiem pasteryzowanym  z kartonu postanowiłam przyrządzić go sama w domu.
Do pewnych smaków podobno trzeba „dorosnąć „. Być może jest w tym trochę prawdy, potrzeba mi bowiem było trochę czasu, by się przekonać do nieco innego smaku mleka. W dzieciństwie piłam  bardzo dużo mleka krowiego, jednak to było zupełnie inne mleko. Nikt wówczas nie mówił, że mleko szkodzi. Dzisiaj nie chcę pić mleka , które już mlekiem nie jest.

Składniki na mleko kokosowe

-   200 g. wiórek kokosowych
-  
1,5 l. wody

Wiórki mielę w młynku do kawy ( partiami ), a następnie zalewam przegotowaną, ciepłą  wodą na noc. Rano podgrzewam garnek,  tak aby  zawartość była dobrze ciepła, po czym miksuję blenderem parę minut. Przygotowany surowiec przelewam przez gazę i mocno wyciskam.
Po dokładnym wyciśnięciu resztki odkładam i wykorzystuję do wypieków ( można wysuszyć i przerobić na mąkę ).  Mleko przelewam do butelki i przetrzymuję od 3 – 4 dni w lodówce.

Ponieważ mleko w lodówce się rozwarstwia wobec tego należy przed użyciem potrząsnąć kilka razy butelką.
Ciepłe świeżo przygotowane mleko kokosowe jest przepyszne. Można go wykorzystać do owsianki, naleśników, kawy. Sprawdza się w deserach, koktajlach i wielu innych potrawach. Sami też  sobie kombinujcie :)
Jednakże podpowiadam Wam abyście wiórki kupili najlepszej jakości, niesłodzone i bez żadnych dodatków.

Dzielcie się swoimi pomysłami do czego wykorzystać mleko kokosowe.



Dodaj komentarz