Przepis na daktylowe praliny

daktylowe praliny przepisCzym zastąpić sklepowe słodycze z dużą zawartością ulepszaczy i cukru ?
Zamienników jest dużo, wystarczy wybrać się do właściwego sklepu i zakupić te produkty z których przygotujemy zdrowe, apetyczne i nieziemsko smaczne słodkości.
Bazą moich słodyczy będą  suszone daktyle. O daktylach dowiecie się  więcej TU
Dodam jeszcze że są pożywne o konsystencji mięsisto -  mazistej dzięki której jak najbardziej nadają się do przygotowania domowych słodyczy.
Są również kopalnią energii, zaś sportowcy cenią je sobie za to iż uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach.
Zdrowe pralinki daktylowe są świetną propozycją dla małych dzieci i tych uczęszczających do szkoły. By nie musiały korzystać ze sklepików i kupować w nich nadal niezdrowych wyrobów zawierających margarynę.
Dorośli także w pracy chętnie sięgną po pralinkę w tak zwanym międzyczasie.

Składniki :

- 40 suszonych daktyli
- 4 -5 łyżek wiórków kokosowych
-  1 czubata łyżka zmielonych migdałów
-  1 łyżka oleju kokosowego ( opcjonalnie )
-  chlust olejku pomarańczowego
-  sezam, wiórka kokosowe, bądź kakao  ( do obtaczania )

Daktyle zaparzam  wrzątkiem na 3 – 4 min. ( jeśli są bardzo suche ) następnie  odcedzam, wrzucam do blendera, dodaję pozostałe składniki i chwilę blenduję, by składniki się połączyły. Z uwagi na to że masa jest gęsta mój blender sobie nie poradził. Wobec tego wyjęłam masę daktylową do miski i łyżką wszystko razem dokładnie wymieszałam. Końcowa czynność polega na uformowaniu małych  kulek i obtoczeniu ich sezamem wiórkami kokosowymi lub kakaem. Pozostawiam do schłodzenia w lodówce w zamkniętym pojemniku, ponieważ kokos lubi wchłaniać inne zapachy.
Dużo pracy przy nich nie ma, składniki nie są zbyt wyszukane, a zatem nie ma co zwlekać.

Wiem, że narobiłam Wam smaku :)

 



2 odpowiedzi na „“Przepis na daktylowe praliny””

  1. Nie lubię daktyli, ale chyba w końcu skuszę się, żeby spróbować jakiś deser z ich wykorzystaniem. Te praliny są tak zachęcające, że zacznę właśnie od nich :)

  2. elka pisze:

    Nie musisz stosować daktyli, mogą być namoczone rodzynki. Ja dodaję jeszcze nasiona chia żeby wzbogacić deser o witaminy i minerały + masę błonnika :) polecam http://hh-life.pl/produkt/nasiona-chia-ekogram-250g/

Dodaj komentarz