Przepis na granolę

Granola with nuts,seed mix and dried cranberries. Selective focus, toned imageGranola to nic innego jak mieszanina płatków zbożowych, różnego rodzaju orzechów, suszonych owoców, nasion oraz miodu (cukru) i  tłuszczu.

Odkąd rozpoczęłam przygodę z granolą nie mam potrzeby sięgania po niezdrowe słodycze. Garść granoli, jogurtu i plasterki banana w zupełności zaspakajają moją potrzebę na łakocie. Istna bomba witaminowa, a dodatek cynamonu, imbiru, bądź kardamonu nabiera rozgrzewającej, smakowej i zapachowej nuty. Idealna na śniadanie :)
A co najważniejsze jest domowa, zdrowa i nie zbyt słodka. Czego chcieć więcej ?

Przygotowanie granoli zajmie Wam naprawdę przysłowiową chwilę. Wystarczy przygotować składniki, wymieszać je ze sobą, rozsypać na blachę i wsunąć  do piekarnika. Ot cała filozofia :)

Składniki:

-   4 szklanki płatków owsianych ( najlepiej górskich )
-   1 i 1/2 szklanki orzechów ( migdały, nerkowce, włoskie, arachidowe )
-   1 czubata łyżka babki płesznik ( lepsza od siemienia lnianego )  Poczytaj...
-   1/2 łyżeczka soli himalajskiej
-   1/2 szklanki wiórków kokosowych
-   1 szklanka nasion ( słonecznik, dynia, sezam )
-   1/4 szklanki łagodnej oliwy z oliwek
-   4 łyżki miodu ( u mnie lipowy)
-   1/3 szkl. mleka ( ja dałam wodę )

Suszone owoce:
- rodzynki
- żurawina
- daktyle
- suszone jabłka
-
suszona morwa

Wszystkie suche składniki wsypuję do miski i dokładnie łączę ze sobą. Oliwę, miód i mleko ( wodę ) mieszam w blenderze, następnie płyn  wlewam do miski i  starannie dłońmi mieszam całą zawartość.
Przekładam do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzam równą  warstwę. Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i przez 25 minut suszę, co chwilę mieszając. Po ty czasie zmniejszam temperaturę do 120 – 130 stopni i dosuszam.
Ostudzoną granolę mieszam z ulubionymi suszonymi owocami i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.
Granolę podaje się najczęściej z mlekiem, jogurtem, czy też wykorzystuje się  jako składnik ciast, deserów tudzież batoników.

Widzicie jakie to proste ?
Wobec tego proszę Was nie wychodźcie z domu bez śniadania.

 

 

 

 



Jedna odpowiedź na „“Przepis na granolę””

  1. Bardzo fajna mieszanka, a jaka zdrowa. Podoba mi się, że zamieniłaś zwykłą sól, na jej himalajski odpowiednik. Jutro u mnie na śniadanie granola, dzięki! :)

Dodaj komentarz