Przepis na placki ziołowo – warzywne

placki wegeWszystkie placki, racuchy, bliny należą do grona  moich ulubionych przysmaków. Są najsmaczniejsze szczególnie w okresie w którym półki na straganach uginają się od świeżych warzyw i ziół, wszak to one stanowią główny składnik tego dania. Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowy, szybki obiad, lub przekąskę do pracy to te placki będą idealne.

Składniki :

-  2 młode cukinie
-  2  marchewki
-  2  ziemniaki
-  1  cebula
-  2 jajka
-  3 – 4 łyżki mąki orkiszowej lub płatki owsiane
-  2 ząbki czosnku
-  szczypta gałki muszkatołowej
-  kmin rzymski
-  prażone pestki słonecznika
- bułka tarta graham do panierowania ( opcjonalnie )
- sól himalajska
- czarny pieprz
- masło klarowane do smażęnia

Drobno pokrojone świeże zioła

1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce o grubych oczkach po czym solę i odstawiam do odcieknięcia. Pozostałe warzywa również ścieram na tarce dodając mąkę, jajka, prażone pestki słonecznika zioła i przyprawy. Na koniec dorzucam odciśniętą cukinię. Wszystkie składniki mieszam, doprawiam do smaku, formuję placki i smażę na maśle klarowanym na złoty kolor.
Bardzo smakują mi z sosem jogurtowo czosnkowym.
Polecam :)



Dodaj komentarz