Przyprawiać czy nie przyprawiać?

Tajemnicą tego pytania są oczywiście ziołowe przyprawy. Oto jedne z nich:   bazylia, cząber,majeranek, kminek,  czarnuszka, lubczyk, kolendra, koper włoski, kurdybanek, lebioda .Możemy je wyhodować na kuchennym parapecie i używać  zielone lub   suszone. Suszone są również wartościowe.  Zielarze zalecają aby wszystkie te zioła zemleć w młynku do kawy wsypać do nieco większego  pojemnika i dodawać do sosów, sałatek i koniecznie do zup. Postaram się o każdym z tych znakomitych ziół  podać parę ciekawych informacji.

Jako pierwszą  ośmielam się przedstawić tzw. przyprawę kurdybanek . A to dlatego, że urodzona jest na Ziemi Polskiej i była pierwszą przyprawą naszych przodków. Posiada wiele drogocennych witamin i mikroelementów, smak ma korzenny troszkę gorzkawy . Posiada  również  substancje  lecznicze, które wzmacniają   system odpornościowy i co bardzo ważne oczyszczają wątrobę i nerki.  Kurdybanek od  wieków  wyciągał  ludzi  z ciężkich chorób. Więc myślę że warto go używać.
zdrowe przyprawy
Kurdybankiem doprawia się  gulasz, duszone warzywa i mięsa, zupy jarzynowe i ziemniaczane. Świeże  ziele  dodaje się w celu poprawiania smaku do omletów, masła ziołowego, past twarogowych i serowych, jajecznicy ryżu i makaronu.

Dzisiaj zajmę się przyprawą oregano.

Oregano występuje w Europie i Azji Środkowej. Jest rośliną trwałą, intensywnie pachnąca, miododajną. Na świecie nazwy tej używa się do oznaczenia przypraw pochodzących z kilku rodzajów roślin, także nazywane oregano, głównie  ze względu na obecność w nich karwakrolu,który nadaje swoisty aromat i smak  prawdziwego oregano. W Polsce występuje przede wszystkim lebioda pospolita. Rośnie w zaroślach, na skrajach lasów i suchych słonecznych pagórkach.

W kuchni oregano jest powszechnie stosowaną przyprawą kulinarną. Wzbogaca ona smak jarzyn, pomidorów, zup, oraz potraw mięsnych. Świetnie pasuje do zapiekanek, spagetti, pizzy i sałat. Używa się go również do przyprawiania ryb, oraz do pieczonych ziemniaków. Jest używany do aromatyzowania likierów wódek i wermutów.

Zastosowanie w lecznictwie

Oregano usprawnia  procesy trawienne i przyswajanie pokarmów. Wzmaga też wydzielanie śluzu, zwłaszcza przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, także polepsza czynności gruczołów potowych i nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu. zawarte w oregano flawonoidy powodują działanie rozkurczające na mięśnie gładkie  oskrzeli, dróg żółciowych, jelit, oraz na macicę w okresie krwawień miesiączkowych.Jest również dobrym środkiem wiatropędnym.

 

I następne zioło które chcę Ci przedstawić to kolendra.

Kolendra jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Wszystkie jej części są jadalne jednak w kuchni używane są liście (przypominające natkę pietruszki ) i nasiona, nadające potrawie korzenno ostry smak.  Ceniona jest również za swoje właściwości lecznicze.  Ziele kolendry jest bogate w minerały takie jak: wapń, potas, sód, oraz witaminy: C,B1,B2 i PP.
Liście kolendry pobudzają apetyt, stymulując wydzielanie soków żołądkowych i enzymów, działają również tonizująco na żołądek. Z tego też powodu liście kolendry są stosowane w diecie osób chorych na anoreksję.
Sok z liści kolendry zawiera witaminy: A, C, B1,B2 i jest uznawany za eliksir dla skóry. Bogata w żelazo kolendra pomaga leczyć anemię. Ponadto pomaga ona zredukować poziom depozytów cholesterolu w żyłach i ścianach tętnic, dzięki czemu jest niezbędnym pokarmem dla dobrej kondycji serca.
To cenne zioło zwiększa wydzielanie moczu,oraz pomaga redukować gorączkę. Olejki występujące w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają leczyć pleśniawki w jamie ustnej i odświeżać oddech.Są bardzo korzystne w leczeniu egzemy, grzybic skóry i jej suchości. Ponadto witamina C , naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię. Kolendra pomaga zapobiegać starzeniu się organizmu, oraz nowotworom ze względu na obecność antyoksydantów, witaminy C, A, oraz fosforu.
Przyprawę stosuję się do pasztetów, do potraw kiszonych ( kapusta, buraki czerwone,ogórki ). Używa się jej do przyprawiania smażonych ryb, mięsa jagnięcego i baraniny.

Uwaga

Świeże liście kolendry należy dodawać pod koniec gotowania z tego względu, że wysoka temperatura obniża ich walory smakowe.

Szkoda, że wiedza o przyprawach i ziołach ogólnie w społeczeństwie jest taka mizerna.  Zdecydowanie podnoszą walory
smakowe i zapachowe potraw, oraz wywierają korzystny wpływ na procesy trawienne. Doprawiać trzeba się nauczyć i zdobyć w tym doświadczenie. A zatem nie bój się  eksperymentować i daj się ponieść  fantazji.
Kminek znany także jako kmin, lub karolek, rośnie dziko na wilgotnych łąkach, w rowach, nad rzekami.
Ma właściwości lecznicze i jest cenioną przyprawą kuchenną, ale także cennym sprzymierzeńcem naszego trawienia.
Eliminuje procesy gnilne w jelitach. Działa mlekopędnie, moczopędnie, pasożytniczo, pobudza czynności serca i układu nerwowego, oraz reguluje krwawienia miesięczne, ułatwia przyswajanie składników pokarmu.

         Zastosowanie kminku

Kminek i jego lecznicze właściwości są wykorzystywane najczęściej w połączeniu z innymi ziołami w postaci mieszanek i wyciągów.
Hamuje rozwój grzybicy stóp ( olejek kminkowy ). Owoce kminku stosuje się w formie przyprawy do ciężej strawnych potraw, które wzdymają.
Można go zmieszać pół na pół z majerankiem, zemleć i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Dodawać do tłustych mięs, pasztetów, grochu, kapusty, sałatek i razowego chleba.
Jeżeli po obiedzie zaczynają się sensacje wątrobowe, wziąć pół łyżeczki takiego zmielonego proszku i popić chłodnym płynem.

 



5 odpowiedzi na „“Przyprawiać czy nie przyprawiać?””

  1. Teresa Wójciak pisze:

    Już kilka miesięcy prowadzę zdrowy tryb życia. Ćwiczę i zdrowo się odżywiam i czuję się świetnie.

    Mam 2 pytania:

    - Czy robiłaś już jakąś potrawę przyprawianą Kurdybankiem ?
    - A gdzie można kupić przyprawę kurdybanek ?

    Pozdrawiam Teresa Wójciak

  2. Barbara pisze:

    Cieszę się bardzo,że odwiedziłyście mojego bloga. Bardzo pragnę przekazać na nim wiele cennych informacji i przepisów na temat zdrowego odżywiania.
    Teresa nie przygotowywałam jeszcze żadnej potrawy z kurdybankiem,ale postaram się na blogu coś umieścić.Bądź cierpliwa.Od znajomej dowiedziałam się,
    że można go zakupić w Krakowie w sklepie zielarskim Herbapol.

  3. Teresa Wójciak pisze:

    Dziękuje Ci Basiu za odpowiedz. Ale się super składa ponieważ Mieszkam w Wieliczce pod Krakowem ! Jak zrobisz jakąś potrawę przyprawiona kurdybankiem napisz koniecznie na blogu

    Planujesz dodać jakieś przepisy zdrowych obiadów ? Podziel się z czytelnikami swoimi specjałami

    Pozdrawiam Teresa Wójciak

  4. Aga pisze:

    Zainteresowało mnie ostatnie zdanie o tym, że oregano działa rozkurczająca na macice podczas okresu. To dla mnie bardzo dobra wiadomość bo ciężko przechodzę okres. Będę dodawać oregano do każdej potrawy oczywiście w rozsądnych ilościach.

  5. arjaga pisze:

    kurdybanek mozna kupic w sklepach zielarskich wszystkich ja taki mam wszystkie ziola Pani Korzawskiei są bardzo dobre ja iestem w nich zakochana i uzywam pozdrawiam

Dodaj komentarz