Rady, porady warzywno – owocowe

cytrynaWszelkiego rodzaju sztuczki w kuchni ułatwiają życie i skracają czas pracy podczas przygotowania posiłków domowym łasuchom.

Dlatego cenię sobie te cenne rady, porady, wskazówki dotyczące stosowania niektórych składników, szczególnie te babcine. Po krótkim zastanowieniu się stwierdziłam, że  na dzisiejszy wpis dziesięć porad w zupełności wystarczy.

10 cennych rad :

1.    Schłodzoną wodą po ugotowanych ziemniakach możesz podlewać kwiaty. Minerały w niej zawarte przyczynią się do pięknego wyglądu roślin.
2.   Aby łatwo usunąć skórkę z pomidora, należy ostrym nożem naciąć skórkę na krzyż, zanurzyć we wrzątku na około 5  minut, a następnie przelać zimną wodą.
3.  Kapusta podczas gotowania wydziela niezbyt przyjemny zapach. Można go zneutralizować kładąc do garnka kromkę świeżego chleba.
4.  Skórkę pomarańczową i cytrynową wyparzam wrzątkiem, suszę , mielę w młynku do kawy i używam jako aromat do ciast i deserów. Polecam.
5.   Kalafior długo pozostanie biały i bez przykrego zapachu, jeśli do gotowania wrzucisz kawałek cytryny.
6.   Wyschnięte rodzynki znów staną się miękkie, gdy na około pół godziny zalejesz je sokiem z cytryny.
7.   Natkę pietruszki, szczypiorek, koper i inne rośliny liściaste będą długo świeże, gdy skropisz je woda, włożysz do woreczka foliowego, a następnie do lodówki.
8.   Bakłażany pozbędziesz goryczki, jeśli pokroisz je w plastry skropisz sokiem z cytryny, lub posypiesz solą i pozostawisz na sicie.
9.   Wystarczy uderzyć dłonią główkę czosnku  oddzielając ząbki, włożyć do zamkniętego plastikowego pojemnika, potrząsnąć 10 sekund i gotowe.
10.  Jeśli chcesz z cytryny wycisnąć jak najwięcej soku, należy zalać ją wrzątkiem, osuszyć i wałkować przez 1 minutę.

Zdecydowanie aromatyczna cytryna zdominowała większość porad.



Dodaj komentarz