Śledzie w oleju z czerwoną cebulą

śledzie
Dzisiaj będzie bardzo króciutko i wyłącznie na temat przepisu na śledzia z cebulą.
Najczęściej śledzie goszczą na stołach z okazji świat, uroczystości rodzinnych, czy też spotkań towarzyskich.
Właściwie nie ma imprezy bez śledzia.
Od kiedy pamiętam klasyczny śledź z cebulą i olejem pojawiał się w moim rodzinnym domu obowiązkowo na każde święta i nadal dzielnie  podtrzymuję tę tradycję.

Składniki :

-  5 płatów śledzia
-  2 duże czerwone cebule
- olej rzepakowy  ( ja daję lniany )
- majeranek ( opcjonalnie )
- sok z cytryny
- pieprz

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 – 3 godz. ( dwa razy zmieniając wodę ). Odsączone śledzie pokroić w dowolne kawałki, polać sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem.
Czerwoną cebulę pokroić w plastry, w piórka, bądź w kostkę, po czym można oprószyć majerankiem.
W słoju układamy śledzie na przemian z cebulą i zalewamy olejem. Słój zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2 dni przed podaniem.
Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce do pięciu dni. Dłużej nie przechowywałam więc nie wiem.

SMACZNEGO :)

 



Dodaj komentarz