Soda oczyszczona cz.1- zastosowanie w dietetyce, kosmetyce i w kuchni

soda oczyszczonaSoda oczyszczona to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów. Mimo swojego syntetycznego pochodzenia soda nie ma żadnych efektów ubocznych dla naszego organizmu (o ile nie jest stosowana w dużych ilościach).

Jest bezwonnym białym osadem rozpuszczającym się w wodzie . Najczęściej używana jest jako spulchniacz do ciast, jednak ma ona o wiele szersze zastosowanie w naszym codziennym życiu. Dzięki niej możemy wyeliminować , bądź ograniczyć chemię niszczącą nasze bezcenne zdrowie.
Wierzę, że tym wpisem pomogę Ci rozwiązać wiele problemów w kuchnia, a także usunąć w sposób prosty różne dolegliwości zdrowotne.

                                                                                     Jak pozbyć się przypadłości zdrowotnych

-    Jeśli do herbaty z mięty dodamy szczyptę sody wówczas pozbędziemy się dolegliwości trawiennych.

   Przeciw obrzękom po urazach stosujemy okład z roztworu sody. Do 1/2 szkl. letniej wody dodajemy 1 łyżeczkę sody.
Gazę bądź wacik moczymy w roztworze i przykładamy na opuchliznę. Okład zmieniamy co parę godzin.

-    Regularne moczenie stóp w roztworze sody usuwa nieprzyjemny zapach, a także pomocne w zwalczaniu grzybicy.

-    Łyżeczka sody rozpuszczona w szklance wody pomaga w walce ze zgagą.

-    Aby pozbyć się aft z jamy ustnej dobrze jest zmienione miejsca posmarować wacikiem nasączonym wodą z niewielką ilością sody.

-    Miejsca po ukąszeniu owadów smarujemy pastą z sody ( soda rozrobiona z niewielką ilością wody)  i pozostawiamy do wyschnięcia.

-    Pocące miejsca ( pachy, dłonie ) nacieramy pasta z sody i pozostawiamy na 5min.

-    Ciemieniuchy u niemowląt pozbywamy się smarując główkę dziecka pastą z sody, a następnie spłukujemy ciepłą wodą.

-    W celu zneutralizowania kwaśnego środowiska w ustach i spowolnienia przebiegu próchnicy stosujemy płukankę z
1/2 łyżeczki sody i 1/2 szkl. letniej wody.

-    Przy oparzeniu słonecznym ulgę przyniesie kąpiel z dodatkiem sody. Po kąpieli delikatnie osuszamy skórę.

                                             Zastosowanie sody oczyszczonej  w kuchni

-    Jeśli chcemy pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw, moczymy je w 1 litrze wody dodając 1 łyżkę  octu     jabłkowego lub cytryny, następnie wodę wylewamy  i ponownie moczymy w wodzie  z  1łyżką sody. Właśnie taką kolejność należy zachować mocząc około 4-5 min. Po namoczeniu  warzywa i owoce myjemy gąbką namoczoną roztworem z sody i starannie płuczemy.Apple

-    Kwasowość kawy obniżymy, dodając do filiżanki szczyptę sody.

-    Możemy przygotować musująco -orzeźwiający napój wsypując 1/4 łyżeczki sody do szklanki soku z pomarańczy, lub innych cytrusów.

-    Soda to doskonały środek spulchniający, stosowana jest szczególnie przy wypieku pierników. Zaś w  innych ciastach może być nieco  wyczuwalna.
-    Usuwa z desek do krojenia i dłoni zapach z cebuli i czosnku.

-    Dosypanie płaskiej łyżeczki  sody do kalafiora, sprawi że nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu.

-    Twarde mięso możemy zmiękczyć, nacierając mięso sodą i chłodząc je 3- 4 godz. w lodówce. Mięso przed  gotowaniem powinno się  starannie opłukać woda.

-    Dodanie szczypty soli do białek ułatwi ubijanie piany na sztywno.

-    Aby uzyskać puszystość omletu dodajemy do masy jajecznej z 3 jajek  1/2 łyżeczki sody.

-    Dodana soda do gotujących się warzyw liściastych sprawi, że warzywa zielone nie stracą swojego koloru, a
strączkowym przyspieszy  ugotowanie.

W czasach mojego dzieciństwa soda oczyszczona używana była dość często w moim domu. Na szczęście wraca świadomość niszczącej nasze zdrowie chemii i sięgamy po zdrowsze zamienniki.
Jeżeli wpis Ci się spodobał zapraszam na 2 część informacji o powszechnym stosowaniu  sody oczyszczonej.



Dodaj komentarz