Sprawdzony przepis na tahini

Fresh homemade TahiniTahini, czy też tahina jest pastą przygotowaną na bazie nasion sezamu. Sezam to przede wszystkim  bogate  źródło magnezu i wapnia ( tak często wypłukiwane minerały przez kawę ). Magnez i wapń są absolutnie konieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia. Wzmacniają kości, mięśnie, serce, zęby, naczynia krwionośne. Podnoszą również pH krwi i organizmu (odkwaszają).

Tahini zawiera o wiele więcej minerałów korzystnych dla nas  o których dowiecie się  TU .
Domowa pasta tahini może być składnikiem słodkich ciast, lodów, koktajli, sosów, oraz bliskowschodnich potraw m. in. pysznego  humusu. Tahini przygotowuje się  bardzo łatwo i szybko -  po prostu w try miga:)

Składniki:
-  
2 szklanki ziaren białego sezamu
-  
3 – 4 łyżki oleju sezamowego, bądź łagodnej oliwy z oliwek
-  
szczypta soli himalajskiej

Na rozgrzaną dużą patelnię wsypuję sezam ( partiami po 1 szklance ) i na sucho prażę do czasu aż ziarna delikatnie zbrązowieją. Cały czas mieszam i potrząsam patelnią, aby ich nie przypalić. Uprażony przesypuję na talerz i po wystudzeniu mielę w młynku do kawy. Zmielony sezam wsypuję do blendera dodaję pozostałe składniki i miksuję do czasu, aż pasta będzie konsystencji kremu. Wówczas przekładam do słoika i przechowuję w lodówce.

Z każdym kolejnym postem staram się żeby coraz bardziej zachęcić Was do przygotowywania, prostych,  smacznych i przede wszystkim zdrowych posiłków. Fakt jest taki niestety, że przeważnie lubimy to, co jemy od dzieciństwa i w tym ” sęk „, że trudno nam przełamać te stereotypy. Dlatego jest potrzeba otwartości i wyjścia z bezpiecznych, znanych schematów żywienia po to także, a może  nawet przede wszystkim, aby dzieciom pokazywać że można zjeść smacznie i zdrowo.

Zapamiętaj !!!
Uważaj na prażenie sezamu, przypalony nada paście gorzki smak.
-  Im dłużej blendujesz tahini, tym będzie bardziej  gładkie.
-  Tahini można przechowywać w lodówce od czterech do pięciu tygodni.
Gotową pastę sezamową można kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

O przepisach z zastosowaniem tahini, będzie w kolejnych wpisach.

 



Dodaj komentarz