Tybetański grzybek – sekret długowieczności

grzybek tybetański
Być może dla wielu z Was jest to temat nieznany, bądź mało znany. Wobec tego zapraszam do lektury.
Grzybek tybetański to ziarna kefirowe inaczej  grzybki kefirowe. Do Polski przywiózł go profesor z Politechniki Gliwickiej, który przez kilka lat mieszkał w Indiach. Kiedy zachorował na raka wątroby, wtenczas zaopiekował się nim tybetański mnich. Gdy odzyskał zdrowie powrócił do kraju przywożąc ze sobą szczep uzdrawiających organizmów.
W skład ziaren wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu octowego, mlekowego oraz drożdży. Ma barwę  białą, a wyglądem przypomina  różyczki kalafiora i jest miękki w dotyku.  Kefir który powstaje z udziałem grzybka tybetańskiego, jest jednym z najstarszych i najzdrowszych napojów fermentowanych. A jego hodowla jest bardzo prosta.

Jak powstaje kefir ?
Grzybka dokładnie  płuczemy zimną wody, używając wyłącznie plastikowego sitka i drewnianej, lub plastikowej łyżeczki ( podobnie jak przy kiszeniu kapusty, bądź czerwonego barszczu ). Po czym przygotowujemy szklany słój, umieszczamy w nim ziarna kefirowe i zalewamy mlekiem krowim czy też roślinnym. Słoik z grzybkiem przechowujemy w pokojowej temperaturze 18 – 20 stopni .

W kefirze grzybka tybetańskiego istnieją bakterie odpowiedzialne za fermentację mlekową, jak również żywe kultury grzybów ( drożdży ).
Te organizmy w procesie fermentacji mleka, zamieniają cukier mleczny, czyli laktozę na kwas mlekowy.
Proces fermentacji obniża poziom pH mleka hamując  rozwój bakterii. Bakterie te są odpowiedzialne za gnicie i psucie pokarmów, w związku z tym wydłuża okres trwałości i przydatności do spożycia kefiru.
I tak też dzieje się w naszych jelitach po zjedzeniu  tego pożytecznego kefiru – powstrzymane zostają chorobotwórcze procesy gnilne trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym.

Ponadto kefir z ziaren grzybka  tybetańskiego, dzięki wyeliminowaniu toksyn z organizmu pozwala błyskawicznie ograniczyć także negatywne oddziaływanie alergenów, a co za tym idzie łagodzi alergie.
Dobrze jest go pić dla wzmocnienia organizmu, podczas kuracji antybiotykowej i oczywiście w okresie  odchudzania.
Zawiera żywe kultury bakterii i jest źródłem duże ilości białka i wapnia. Oprócz tego jest bogaty w :
Minerały -  fosfor, wapń i magnez
Aminokwasy -  tryptofan to naturalny środek pobudzający do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny, oraz odpowiedzialnej za dobry sen – melatoniny.
Witaminy :
K   -   niezbędna do właściwej krzepliwości krwi oraz bierze udział w procesie powstawania kości.
B1  -   tianina, która bierze udział w przemianach węglowodanów m.in. w przemianie niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu -  glukozy w energię.
B3  – wit.  PP ( niacyna ) jej brak powoduje  apatię , bezsenność, bóle głowy, migreny, zmęczenie, osłabienie mięśni, trądzik, depresje, pomaga zwalczać grzybicę.
B5  -  kwas pantotenowy, który dba o naszą sylwetkę, dobre samopoczucie, odporność na infekcje, a także zdrowie skóry i włosów.
B7  – wit.  H (biotyna ), która umożliwia przyswajanie innych witamin z grupy B.
B9  – (  kwas foliowy ) reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek ; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg.
B12  –   jest ona niezbędna w procesie produkcji czerwonych krwinek, jej niedobór powoduje anemię.

Właściwości zdrowotne kefiru z ziaren grzybka tybetańskiego

-   odbudowuje florę bakteryjną w jelitach, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom
-   usprawnia pracę serca
-   wzmacnia odporność organizmu
-   pomaga zwalczać bezsenność, depresję
-   łagodzi stres
-   rozkłada złogi w naczyniach
-   spowalnia proces starzenia się
-   leczy stany zapalne
-   wzmacnia stawy i mięśnie
-   korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy
-   oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza metabolizm
-  
reguluje ciśnienie tętnicze
-  
ma działanie  antybakteryjne
-  
hamuje i leczy infekcje grzybicze ( drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp )
-  
wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych
-  
leczy choroby przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka i dwunastnicy )

Ile trwa kuracja ?

Kurację grzybkiem należy stosować przez 20 dni, następnie robimy dziesięciodniową przerwę. Cykl  powtarzamy przez dłuższy okres czasu nawet przez kilka lat. Podczas przerw nie zapominamy o grzybku i przelewamy go ponownie mlekiem. W trakcie  hodowli grzybek rośnie i będzie go przybywać, więc można się nim dzielić.

Uwaga !!!
Grzybka nie należy mrozić, jednakże można go przechowywać w mleku w lodówce, nawet do dwóch i pół tygodnia
-  Kefir może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
-  Nie powinno się zalewać grzybka mlekiem UHT ( brak wartości odżywczych )
-  Kefir zawiera śladowe ilości alkoholu około 0,5 % po fermentacji 24 godz.



5 odpowiedzi na „“Tybetański grzybek – sekret długowieczności””

  1. Agi pisze:

    Witam
    Pamiętam, że u mnie w domu przed 20 laty pilota się ten kefir…
    Chętnie bym zastosowała taka kuracje znowu. Tylko skąd zdobyć tego grzyba? Oczywiście chodzi o sprawdzone źródła. ..

  2. Barbara pisze:

    Agi Rozejrzyj się wokoło i popytaj możliwe,że ma go ktoś z Twoich znajomych. Można go też kupić na allegro.

  3. Asia pisze:

    Wystarczy kupić kefir i zostawić na dnie troszkę kefiru i zalać mlekiem i tak powtarzać …..a kefir się sam zrobi

  4. Kinga pisze:

    Grzybka pamiętam, a jakże. Był najlepszy z mlekiem krowim takim od gospodyni :) , ze sklepowym z kartonu trochę gorzej się sprawdzał. Były też jeszcze jakieś „kryształki” wyglądające bardziej jak przezroczyste żelki, które zalewało się wodą z cukrem (z tego co pamiętam). Miały mieć cudotwórcze działanie, jednak jak się niedawno dowiedziałam to był tylko „pic na wodę” a kryształki okazały się być silikonowymi kuleczkami jakie obecnie stosuje się do kwiatów albo w stanie suchym do wyciągania wilgoci z towarów.

  5. Fedmed pisze:

    Zawsze kupuję kefir w sklepie, rzadko go piję więc robienie na własną rękę mi się nie opłaca.

Dodaj komentarz