Udka faszerowane mięsem – danie świąteczne


Udka nadziewane, czy też jak kto woli faszerowane, to znakomita odmiana sposobu podawania kurczaka.
wykonanie tego dania nie jest skomplikowane, ponadto cieszy oczy apetycznym wyglądem i cieszy także nasze kubki smakowe, ponieważ jest wyśmienite.  

  Składniki:

- 6 udek z kurczaka
- 30 dkg. mielonego mięsa indyczego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka graham
- 1 jajko
- 6 średnich pieczarek
- majeranek, zioła prowansalskie
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Udka przeciąć wzdłuż i wyjąć kości. Następnie mięso rozbić tłuczkiem natrzeć solą, słodką papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawić na 1 godz.  do lodówki.

 W  międzyczasie przygotować nadzienie.

Do mielonego indyczego mięsa dodać zeszkloną cebulę  ( pokrojoną w kostkę ), czosnek ( przeciśnięty przez praskę ), majeranek, pieprz, sól, słodką paprykę, jajko i namoczoną, lecz odciśniętą bułkę, oraz natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Tak przygotowanym nadzieniem faszerować udka dodając do każdego  po jednej pieczarce , zwijając delikatnie  w roladkę i układać jedno obok drugiego w żaroodpornym naczyniu ( nie ma potrzeby zawijać nitką, ani też je obsmażać ) Będą  oczywiście zdrowsze.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C
Piec pod przykryciem około 30-40 minut, potem zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 180 st. C  aby udka się jeszcze podrumieniły.
Podczas pieczenia udek powstaje bardzo smaczny sosik. Ja zagęściłam go mąką kukurydzianą ( jest niealergizująca )
Danie podajemy na gorąco.



Jedna odpowiedź na „“Udka faszerowane mięsem – danie świąteczne””

  1. Kamila80 pisze:

    Wprost rozpływają się w ustach! Kolejny zdrowy obiad zaliczony! Kiedy możemy spodziewać się nowych przepisów na zdrowie obiady ?

    Pozdrawiam Kamila

Dodaj komentarz