Wielkanocny pasztet jajeczno – pieczarkowy

pasztet-z-jajka-i-pieczarekNa tegoroczne Święta postanowiłam miedzy innymi  upiec pasztet bezmięsny. Piekłam go już wielokrotnie i bardzo nam posmakował. Jestem pewna że posmakuje i Wam. Wobec tego dzielę się z Wami przepisem.

Składniki:
-  7 jajek  ( dotowanych )
-  300g pieczarek
-  1 bułka razowa namoczona w mleku lub w wodzie
-  1 cebula
-  3 jajka surowe
-  2 czubate łyżki natki pietruszki + 2 czubate łyżki koperku
-  pęczek szczypiorku
-  masło klarowane do smażenia cebuli
-  1/2 puszki zielonego groszku ( opcjonalnie )
-  sól himalajska
-  pieprz
-  gałka muszkatołowa

    Wykonanie :
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na  klarowanym maśle , aż się zeszkli. Do cebuli dodaję drobno pokrojone pieczarki smażę do delikatnego zrumienienia i studzę. 7 ugotowanych jajek, cebulę z pieczarkami i namoczoną bułkę przekręcam przez maszynkę . Po czym dodaje 3 surowe jajka, zielony  groszek, oraz zieleninę i przyprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaną masę wykładam do natłuszczonej formy keksowej  i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Najbardziej mi smakuje z  sosem czosnkowym i kiszonym ogórkiem.
A w jakich Ty pasztetach gustujesz ?



Jedna odpowiedź na „“Wielkanocny pasztet jajeczno – pieczarkowy””

  1. Renata pisze:

    Basiu, ja również zrobię na święta bezmięsny pasztet, z soczewicy z dodatkiem włoszczyzny :) Moi domownicy go uwielbiają!!! Twój przepis jajeczny z pieczarkami też brzmi nieźle :) Chyba się skuszę :)

Dodaj komentarz