Wszystkie dodatki i konserwanty w żywności.

PreservativesRozmaitość i szeroki wybór produktów żywnościowych sprawił, że producenci w celu pozyskania konsumentów zwiększają atrakcyjność swoich wyrobów. Ułatwia to szeroka paleta tak zwanych dodatków do żywności ( barwników, emulgatorów, konserwantów i innych ).
Z całą pewnością produkty takie wabią swoim wyglądem i walorami smakowymi, jednak ich spożywanie niekoniecznie wiąże się ze świadomym dostarczaniem do organizmu szkodliwych substancji.

Jak to było dawniej ?

Pierwsze dodatki do żywności stosowano już w Starożytności w Egipcie. Były to konserwanty takie jak : dwutlenek siarki , kwas octowy, utrwalali mięso peklując saletrą, barwnikami była kurkuma i koszenila.
Nasi przodkowie w celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych wykorzystywali promieni słonecznych, stosowali wędzenie, zaś mięso konserwowali przy pomocy soli. Lodówkę zastępowała pokrzywa.

W sklepach półki uginają się od różnorakiej żywności. Znajduje się na nich wiele rodzajów wędlin, serów, masła, jogurtów, chleba, bądź słodyczy. Przebieramy w tych produktach najczęściej zwracając uwagę na cenę, opakowanie , czy też na markę, jednak rzadko czytamy skład danych produktów. Zwykle nie rozumiemy symboli literowych, stosowanych do oznaczania składników żywności i stąd ten brak uwagi.
Producenci wykorzystują chemiczne konserwanty, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia,  chronić przed zepsucie i nadać im atrakcyjny wygląd.
Wprawdzie konserwanty stosowane są zgodnie z przewidzianymi prawem normami, to jednak spożywane regularnie kumulują się w organizmie i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

 Dodatki do żywności

1.   Barwniki      E 100 – E 200
Są one masowo dodawane do jedzenia w celu polepszenia ich wyglądu i atrakcyjności dla konsumenta.
2.  Konserwanty      E 200 – E 300
Mają za zadanie zapobiegania rozwoju bakterii, wirusów i grzybów.
3.  Przeciwutleniacze  E 300 – E 400
W tej grupie jest dużo związków , które występują w przyrodzie. Zapobiegają procesowi utleniania żywności.
Są to: E 300 kwas askorbinowy ( wit. C ), oraz E 306 tokoferol ( wit. E ).
4. Emulgatory  E 400 – E 500
Są takie związki jak woda i olej, które nie są w stanie połączyć się ze sobą. Emulgatory umożliwiają wzajemne rozproszenie wody i oleju , tworząc, trwałą, homogenną i gładką emulsję.
5. Środki zagęszczające
Nadają kształt, spulchniają produkty, ułatwiają transport, przechowywanie.

 Barwniki -  występowanie i skutki uboczne.

E  102 ( Tartrazyna ) - sztuczny miód, musztarda, napoje w proszku, esencje owocowe ( problemy z oddychaniem, wysypki, nerwowość ).
E 110
( Żółcień pomarańczowa ) - gumy do żucia, powłoki tabletek, marmolady ( wysypki i bóle głowy ).
E 123
( Barwnik amoniakalny ) – różne produkty spożywcze ( wysypki skórne ).
E 124
( Czerwień koszenilowa ) – budynie, wędzone ryby, cukierki pudrowe ( problemy z oddychaniem ).
E 127
( Erytrozyna ) - owoce kandyzowane ( zwiększa  występowanie chorób tarczycy, hamuje wzrost ).

Konserwanty

E 220 – E 227 ( Siarczany i ich związki ) – żelatyna spożywcza, dżemy, powidła, koncentrat i przecier pomidorowy, soki owocowe, chrzan tarty, musztarda, suszone owoce, piwo, wino i miody pitne ( zakłócają pracę jelit ).
E 230 E 232
( Fenole i jego pochodne ) – do  impregnowania skórek owoców cytrusowych ( zakłócają czynności skóry ).
E 249 – E 252 ( Azotyny i ich związki ) - peklowane wędliny, peklowane konserwy mięsne, sery dojrzewające w solance, wędzonki, wędliny surowe ( szkodliwe przy nadciśnieniu ).

Przeciwutleniacze

E 310 – E 312 ( Pochodne kwasu galusowego ) – gumy do żucia, płatki i puree ziemniaczane ( powodują wysypki ).
E 320 ( Butylohydroxyaminol – BHA ) – rosoły w kostkach, guma do żucia, tłuszcze, łuskane orzechy, biszkopty, susze ziemniaczane ( powoduje zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład wit. D, zakazany dla małych dzieci.
E 321 ( Butylohydroxytolumen – BHT ) - guma do żucia ( rakotwórczy, podwyższa poziom cholesterolu, wywołuje wysypkę, niedozwolony dla małych dzieci ).
E 338 – E 341 ( Kwas ortofosforowy i jego związki ) - proszki do pieczenia, ciasta w proszku, serki topione, margaryny, przetwory owocowe, napoje typu Cola, wyroby mięsne, bezmleczne zabielacze do kawy ( zakłócają trawienia ).

Emulgatory

E 407 ( karagen ) – galaretki w proszku, desery mleczne w proszku, dżemy, marmolady, desery mleczne typu pudding, napoje mleczne, keczup ( zakłóca trawienie ).
E 461  – E466 
( Związki celulozy ) – zagęszczacz w gumie do żucia, głęboko zamrożonych lodów, paluszków rybnych, dodatek do wypieków, składnik mieszanek odchudzających ( zakłócają trawienie ).

Wzmacniacze smaku

E 620 – E 621 ( Związki kwasu glutaminowego ) – koncentraty obiadowe, koncentraty zup, wędliny, konserwy mięsne i warzywno – mięsne ( nadmierna potliwość i  poczucie niepokoju, zawroty głowy, palpitacje serca ).

Substancje słodzące

 E 951 ( Aspartam ) – słodzik ( przybieranie na wadze, bóle i zawroty głowy, wysypki, częstoskurcz serca, nudności, bezsenność, trudności z oddychaniem, utrata smaku, pamięci i bóle stawów ).
E 954 ( Sacharyna i jej sole ) - słodzik ( rakotwórcze ).

Przy robieniu zakupów zwracajmy uwagę na dokładne czytanie etykiet. Chemiczne dodatki zawarte w żywności mogą być przyczyną wielu różnych chorób.
Ostrożność w spożywaniu konserwantów zaleca się szczególnie dzieciom, alergikom, także osobom nadwrażliwym.

Wobec tego nie idźmy za tłumem, bo nigdzie nie dojdziemy, wybierajmy zatem własną drogę, szczególnie zdrowego odżywiania :)

 

 

 

)



Dodaj komentarz